SVETA POTVRDA I OBLJETNICA POSVETE KATEDRALE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SM_KRIZMA__2013_pf4 SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - 30. lipnja 2013. godine u srijemskomitrovačkoj prvostolnoj crkvi – manjoj bazilici Svetog Dimitrija, đakona i mučenika, svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je podijela svete potvrde koju je podijelio biskup srijemski  mons. Đuro Gašparović.       SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - U srijemskomitrovačkoj prvostolnici – manjoj bazilici Svetog Dimitrija, đakona i mučenika, svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je  30. lipnja 2013. godine svetkovina obljetnice posvete katedrale - manje bazilike i podjela sakramenta svete potvrde. Slavlje je predvodio srijemski biskup  mons. Đuro Gašparović.

SM_KRIZMA__2013_pf1

      Na početku euharistijskog slavlja, koje je predvodio biskup srijemski  u zajedništvu sa župnikom i  generalnim vikarom Srijemske biskupije mons. Eduardom Španovićem  i  vlč. Mariom Paradžikom, župnikom u Laćarku  i pastoralnim suradnikom u Srijemskoj Mitrovici, ovogodišnji mladi krizmanici Srijemske Mitrovice pozdravili su pastira svoje biskupije te zatražili od njega da im podijeli sakramenat svete potvrde kako bi ojačani Duhom Svetim još odlučnije koračali  Božjim putem kroz život.

SM_KRIZMA__2013_pf2

      U homiliji biskup je rekao da je u povjerenju oca prema djeci, prijatelja prema prijateljima, učitelja prema učenicima, Isus svoje apostole bodrio na Posljednjoj večeri i govorio im: “I ja ću moliti Oca, i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti, jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete, jer kod vas ostaje i u vama je.” (Iv 14,16-17). A kad su ga gledali sa strahom i neizvjesnošću, zabrinuti za ono što će uslijediti kao zagonetka i nepoznanica za budućnost, Isus ponovno progovara: “No kažem vam istinu: bolje je za vas da ja odem; jer ako ne odem, Branitelj neće doći k vama; ako pak odem, poslat ću ga k vama.” (Iv 16,7). I nije trebalo čekati dugo da se Isus Uskrsli pojavi, da im donese mir s pozdravom „Mir vama“! Ostvarivao je obećanje dolaska na svijet i treće božanske osobe kad im je rekao „Primite Duha Svetoga!“ Dolazak Duha Svetoga je znak snage ljubavi koja prožima, zanosi i oduševljava, daje snagu i čisti, svijetli i grije, oplemenjuje duše.

      Prisutnost Duha Svetoga u Crkvi, koji bdije i čuva istinu koju je Isus propovijedao, koji dijeli milosti i daje božanski život što ga je Isus zaslužio svojim križem, taj Duh koji povezuje sve udove, članove Crkve, jest snaga Crkve i jedina sigurnost vjere u Crkvi.

      Duh Sveti neprestano govori i meni i vama, nastavio je biskup, potičući nas da budemo dosljedniji katolici nego što jesmo. Govori nam kako da živimo spremnije po zapovijedima Božjim i potpunije izvršavamo zakon ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Duh Sveti nas upućuje kako da pouzdanije molimo, kako da učvršćujemo i svjedočimo našu vjeru, kako da čitav naš kršćanski život i djelovanje bude dosljednije, potpunije, neustrašivije i dostojnije. Zar da taj veliki dar ljubavi Kristove, dar Duha Svetoga, ostane samo na početku ili na ovom podjeljivanju sakramenta Potvrde kao sjećanje što se jednom dogodilo? Ne smije nam biti vrednije da nas zovu čovjekom televizije, novina, gostionice, ulice ili igrališta, jer mi smo ipak katolici, djeca Božja. Mi treba da izgrađujemo ovu našu župu, da izgrađujemo Crkvu, narod Božji, živu Crkvu, sastavljenu od živih članova, koji smo svi mi, a posebno ovi novi članovi, ovi krizmenici.

      Nakon homilije župnik Španović je prozvao dvadeset i dvoje mladih koji su primili sakrament svete potvrde na osobnu  radost i duhovnu korist, ali i radost cijele župne zajednice koja se na ovo slavlje okupila u velikom  broju.

 

      Na koncu misnog slavlja biskup je čestitao mons. Španoviću njegov srebrni jubilej, 25 godina svećeništva te mu predao prigodni dar, na čemu je župnik slavljenik zahvalio i šestitao krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima na odvažnosti i spremnosti da pristupe primanju sakramenta potvrde te ih pozvao da nastave biti povezani s Crkvom i župnom zajednicum i ubuduće.

SM_KRIZMA__2013_pf3

      Dostojanstveni i pobožni ambijent prepune katedrale uzveličao je svojim pjevanjem katedralni zbor pod ravnanjem č.s. Cecilije Tomkić.

      U župi se sveta potvrda podjeljuje redovito svake dvije godine učenicima sedmog i osmog razreda a sami krizmanici su se za ovaj događaj pripremali kroz redoviti školski i župni  vjeronauk ali i desetodnevnom poukom prije samog primanja sakramenta, a starijima koji su ostali nekrizmani isti sakramenat se podjeljuje svake godine prigodom slavlja Vazmenog bdijenja.
                    

                                                                           Mario Paradžik

 

Mario Paradžik