SLAVLJE SPOMENDANA SVETE CECILIJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

23. studeni 2018.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - U četvrtak, 22. studenoga 2018. godine, na spomendan svete Cecilije, djevice i mučenice, koja se slavi kao zaštitnica pjevača, glazbenika i glazbe, napose crkvene glazbe, u mnogim župnim zajednicama okupljaju se pjevači i crkveni zborovi kako bi proslavili spomendan svoje nebeske zaštitnice. Tako je bilo i u župi svetog Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici.

Na večernjoj svetoj misi, koja je služena za sve pokojne pjevače, zborovođe i orguljaše, okupio se župni zbor, koji su svečanim pjevanjem uzveličali i ovaj dan, te obilježili ovaj, za njih, važan datum i sveticu čije ime i nosi župni zbor.

Svetu misu je predslavio mons. Eduard Španović, župnik u Srijemskoj Mitrovici. Uz njega je suslavio vlč. Ivica Zrno, župnik u Laćarku i pastoralni suradnik u Srijemskoj Mitrovici. U svom obraćanju okupljenim župljanima, a posebno pjevačima, župnik Španović je pozvao da nasljedujemo svetački lik svete Cecilije, čiji nam primjer vjere i danas progovara. Ona je ostala vjerna Isusu Kristu sve do svoje smrti i samim time daje nam primjer ustrajnosti.

Nakon svete mise upriličena je tradicionalna večera, te druženje svih pjevača. Tom prigodom, na osobit način, izriče se zahvala svima koji se u župi angažiraju kao pjevači, te svojim glasovima uzveličavaju euharistijska slavlja. To je također prilika izreći zahvalu za ustrajan rad voditeljici zbora, sestri Ceciliji Tomkić. Kako sestra Cecilija nosi ime svetice čiji se spomen slavi, ujedno je upriličeno i imendansko slavlje.

Ivica Zrno