SVEČANA PROSLAVA CRKVENOG GODA U SOTU

SOT (TU) - Vjernici župe Sot proslavili su u subotu, 25. studenoga 2017. godine, svetom misom i kulturnom manifestacijom Pokažimo svima što znamo i imamo proslavili svoju nebesku zaštitnicu svetu Katarinu, aleksandrijsku, djevicu i mučenicu.

Misno slavlje u 11 sati predvodio je šidski župnik i sotski župni upravitelj vlč. Nikica Bošnjaković u koncelebraciji sa župnikom u Hrtkovcima i Nikincima, vlč. Ivicom Živkovićem i grkokatoličkim dekanom i župnikom u Šidu vlč. MihailomRežakom. Slavlje je animirao župni zbor mladih, a posebnu notu svečanosti dali su vjernici u narodnim nošnjama

U homiliji vlč. Bošnjaković je govorio o svetoj Katarini kao uzoru u življenju vjere. „Pred nama danas stoji sveta Katarina kao naša zagovornica u nebu, istaknuo je župnik. Svaki svetac kojega častimo bio je čovjek, imao je svoje probleme i brige, ali ipak se razlikovao od običnog čovjeka, jer je imao svoje opredjeljenje. Od svih nas svaki dan traži se opredjeljenje, što prihvatiti, a što odbaciti. Svetac se uvijek opredjeljuje za Krista. On uvijek gleda kako obradovati Isusa, živjeti po Božjoj volji. Tako se i sveta Katarina opredijelila za Boga iako je riskirala svoj život. Slavimo je danas kao zaštitnicu mudraca, jer se uspjela usprotiviti onima koji nisu bili uz Isusa i govorila u ime Krista. Zato je to platila životom. Sve potiče od opredjeljenja. Da li smo spremni za njega podnijeti kritiku i žrtvu ovisi od toga jesmo li se za njega opredijelili. Ona je bila spremna ne samo biti odbačena, nego i mučena i ubijena za Isusa. Mnogi ne žive za vjeru jer se nisu opredijelili za Isusa. Tako čine ustupke svijetu i grijehu. Tada ljude nadvlada zlo, a u suprotnom Bog daje snagu i mir da se sve poteškoće podnesu. Tako je i sveta Katarina imala mir, te je mogla podnijeti žrtvu za Isusa. Čim čovjek uključi vjeru i opredijeli se za Krista vidi smisao, a bez vjere osjeća se jadno. S vjerom imamo strpljenje i snagu. Sveta Katarina nam je primjer u tome. Nije očekivala ono što je proživjela, ali je prihvatila jer se stavila na raspolaganje Isusu. Molimo je da nam pomogne da se i mi opredijelimo za Krista“ zaključio je vlč. Bošnjaković.

Već nekoliko godina unazad na inicijativu župnika vjernici Sota vezuju uz svoj crkveni god i kulturnu manifestaciju kojom žele pokazati dostignuća u prethodnoj godini u različitim područjima djelovanja, te se na taj način zahvaliti svojoj svetoj Katarini koja ih zagovara i štiti. Tako u organizaciji ove manifestacije sudjeluju i Hrvatsko kulturno društvo „Šid“ i Udruženje žena „Šokice“ koje djeluje pri HKD-u, a čiji su aktivni članovi većina mladih vjernika iz Sota, te sotsko Udruženje žena „Fruškogorske golubice“.

Program je ove godine bio zanimljiv i raznolik. Plesne skupine HKD-a „Šid“ mlađa, srednja i starija predstavile su se svaka sa po jednom koreografijom uz pratnju tamburaškog orkestra. Učešće su uzeli i mladi recitatori Leonora Ralbovski, učenica 2. razreda, Srđan Menđan, učenik 6. razreda i Kristian Živković, učenik 7. razreda osnovne škole. Oni su se predstavili recitacijama koje su recitirali na XVI. pokrajinskoj smotri recitatora na Hrvatskom jeziku u Subotici. Učenici viših razreda iz Sota koji u školi pohađaju katolički vjeronauk izveli su kratak igrokaz „Boje prijateljstva“ čiju poruku o poštivanju i prihvaćanju različitosti te ljubavi i zajedništvu učenici ovog sela žive svakodnevno otkako dijele školske klupe s djecom migranata iz različitih zemalja, koji borave u prihvatnom centru „Principovac“ u blizini sela.

Po završetku kulturnog programa uslijedio je ručak za sve prisutne, kojeg su pripremile vrijedne župljanke. Druženje se nastavilo cijelo poslijepodne. A sve se odvijalo u novoizgrađenoj dvorani „Kata“, čiji se završetak polako bliži kraju.

Ana Hodak