SUSRET MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE U NOVIM BANOVCIMA

07. lipanj 2017.

NOVI BANOVCI (TU) - Župa Rođenje Blažene Djevice Marije u Novim Banovcima bila je domaćin ovogodišnjeg susreta mladih naše Srijemske biskupije koji je održan u subotu 3. lipnja 2017. godine.

Nakon nekoliko godina ponovno je došao red priprave za susret u ovoj župi. U zajedništvu sa svojim župnikom a ujedno i povjerenikom za mlade velečasnim Dušanom Milekićem, župljani, a ponajviše mladi, su se pripremali prethodnih tjedana za ovaj događaj. Sve ono što  je već od ranije prisutno u župi za potrebe mladih samo je uređeno i pripravljeno. Osmišljen i organiziran program susreta. Vrlo brzo je dogovoreno tko je i za što zadužen. Uz radosnu i odgovornu suradnju mladih župljana župniku je bila olakšana cjelokupna briga i zauzetost u organizaciji susreta. Uz odabrano geslo „Gospodine kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!“ započela je priprema za majice, plakate, objavu poziva preko društvenih mreža kao i pozivnica i dostava plakata samim župama.

Prema određenom rasporedu susret je započeo prije podne okupljanjem mladih u župnom dvorištu i podjelom majica s likom Isusa Krista i geslom susreta. U pratnji svojih župnika okupilo se više od  dvijestotine mladih iz župa Srijemske biskupije.

Susret je započeo svetom misom na pripravljenom prostoru u župnom dvorištu. Predvoditelj slavlja je bio mjesni srijemaki biskup mons. Đuro Gašparović u koncelebraciji sa svećenicima koji su dopratili svoje mlade vjernike. Na početku mise župnik domaćin pozdravio je biskupa, svećenike, mlade kao i župljane župe Novi Banovci koji su bili prisutni na misi.

Svojim pjevanjem slavlje je animirao zbor iz Golubinaca i Srijemske Mitrovice.

U homiliji biskup Gašparović se obratio mladima riječima: "Dragi mladi prijatelji, djevojke i mladići, sestre i braćo u Isusu Kristu! Prikladno je da danas, u duhu poziva apostola Petra, upućenog Isusu: 'Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga.' (Iv 6,68), ovaj naš susret posvetimo susretu s vama, mladićima i djevojkama, kao poziv da ostanemo s njime, s Isusom Kristom, koji je uzašao na nebo, s Nebeskim Ocem nam šalje Duha Svetoga, ali koji je ostao s nama u sve dane do svršetka svijeta. Upućujem vam ovo razmišljanje, iskreno i ponizno, u ime Gospodina našega Isusa Krista. S velikom pažnjom nudim ovu poruku Crkve svim mladićima i djevojkama naše mjesne Crkve, Srijemske biskupije, a i svim mladićima i djevojkama dobre volje koji možda sumnjaju, možda vjere nemaju, koji su u našim župama, a možda i ovdje su, ali ozbiljno žele razmišljati o svom biću, o svom pozivu, o svom određenju u životu i povijesti", rekao je biskup na početku razmišljanja i nastavio: "Dragi mladi, vi ste u središtu Božje pažnje i brige. Sve vas Bog ljubi. Slobodno se zapitajte: komu da idemo, i odaberite sami. Vi ste po krštenju i drugim sakramentima odabrali Isusov put. Tim putem idete. Taj put vas vodi u budućnost. Danas ste ovdje da posvjedočite da ste suputnici s Isusom na tom putu. A Bog ljubi i one koji Isusa ne poznaju, pa neka se i oni zapitaju komu da idu i neka odaberu sami smjer svojega puta.

Za evanđelje imamo izvještaj o odgovoru na Isusov govor o kruhu života: kafarnaumsko mnoštvo i dio učenika ne prihvaćaju taj 'tvrdi' govor, a Dvanaestorica na Petrova usta ispovijedaju da Isus ima riječi života vječnoga te da ostaju uz njega. 'Učenici' koji proglašavaju Isusov govor 'tvrdim' pridružuju se kafarnaumskom mnoštvu koje je Ivan nazvao 'Židovi' na temelju svog kasnijeg iskustva da židovski narod kao cjelina odbija vjeru u Isusa kao Mesiju ili Krista (usp. 6, 41.52). Ovi 'učenici' različiti su od Dvanaestorice apostola kojima se Isus kasnije obraća s pitanjem, kane li i oni otići. Nisu ovi 'učenici' postavljali sebi pitanje komu da idemo Isuse, a da se ne izgubimo i da ne propadnemo. I nas Isus danas pita i to sve nas, zaključio je biskup, da ne kanimo li i mi otići. Mi s Petrom ispovijedamo: 'Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! I mi vjerujemo i znamo: ti si Svetac Božji! Dragi prijatelji, dragi mladi, ostanimo vjerni Isusu Kristu, ne tražimo druge uzore, koji nam ne mogu pomoći u životu, prihvatimo njegove riječi života vječnoga i u svakoj svetoj misi i u svakom susretu u našim župnim zajednicama."

Na koncu mise povjerenik za mlade velečasni Milekić mladima je predstavio cjelokupni raspored susreta, zahvalio na dolasku, poželio da se ugodno svi osjećaju i u ovom susretu iskoriste priliku za nova prijateljstva kao i duhovnu korist. Po završetku mise i biskupova blagoslova prisutni mladi su se okupili u dvorištu na kojem je pripravljeno za zajedničko fotografiranje.

Vrijeme do ručka mladi su ikoristili za prijavljivanje za sportske aktivnosti koje su dio ovoga susreta. Na ručku za okrijepu mladima je bilo pripravljeno miješano meso, prilozi i razna peciva i kolači koje su vrijedne župljanke pripremile. Uz osvježenje koje je itekako bilo potrebno zbog lijepog ali i toplog dana. Poslije okrepe susret je nastavljen sportskim aktivnostima.

Kako je već predviđeno programom susreta popodne u 16 sati mladi su se okupili na  predavanje u duhu gesla samog susreta. Ovogodišnji predavač bio je župnik domaćin velečasni Dušan Milekić. Predavanje je započelo molitvom kroz psalme i odlomkom Evanđelja. „Kanite li i vi otići?“ pitanje je Isusovo učenicima upućeno u tom odlomku. "To pitanje mladi upućeno je i vama, zapitao je predavač i nastavio, jer svijesni smo da u svojoj dobi dosta vas odlazi od Isusa. Što to Isus kaže ili čini što nas od njega odbija? Što to svijet više i bolje nudi od njega?" pitanja su kojima je predavač započeo dijalog sa okupljenima. Kroz razgovor došlo se i do riječi svetoga Petra: „Gospodine, kome da idemo. Ti imaš riječi života vječnoga!“ "Što je to Petar doživio i osjetio u Isusovoj prisutnosti zbog čega ne želi ići od njega?" upitao je Milekić, i u ponovnom dijalogu zajedno se posvjestilo da uz to što On jest Spasitelj, neprocjenjiv je prijatelj svakom čovjeku. "Njega treba svatko, napose mladi. On je Onaj čije riječi nisu uvijek lake, ali jesu one koje oslobađaju. Želimo ga upoznati kao prijatelja", zaključio je župnik.

Po završetku predavanja mladi su još neko vrijeme ostali u razgovoru, druženju, osvježenju te se polako razišli i vratili svojim domovima s još jednim lijepim iskustvom susreta koji se dobije kroz ovakvo prigodno okupljanje mladih naše Srijemske biskupije.

Dušan Milekić