SUSRET MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE U MARADIKU

MARADIK (TU) - „Vi ste svjetlost svijeta“ bilo je geslo ovogodišnjeg susreta mladih koje je organizirano 26.05.2018. godine u našoj Srijemskoj biskupiji. Mjesto svog susreta mladi su imali u župi Svete Ane u novoizgrađenoj crkvi u Maradiku. Kako se svake godine mijenja župa domaćin za susret, ove godine sa posebnošću je odabrana ova župa kako bi se predstavila u novom ruhu mladima Srijemske biskupije i sa njima dala joj se podrška u njenom daljnjem vjerničkom životu koje je pred njom.

            Za prethodne pripreme oko susreta, mladi ove župe su dali svoj trud i zalaganje koje je rezultiralo lijepom i skladnom organizacijom što je i susret učinilo puno lijepiš. Pored mladih i ostali župljani su rado pomogli u svim ostalim poslovima.

Okupljanje mladih iz ostalih župa Srijemske biskupije započelo je u dopodnevnim satima. Uz podjelu majica sa znakom i natpisom gesla koje je označavalo susret za ovu godinu. Mladi su se uz to odmah mogli prijavljivati i za sport koji je bio predviđen za popodnevni dio programa.

Sam susret sa svojim programom započeo je najprije svečanom svetom misom koju je predvodio srijemski biskup Mons. Đuro Gašparović uz koncelebraciju prisutnih svećenika.

S početkom mise mlade je pozdravio povjerenik za mlade vlč. Dušan Milekić kao i župnik domaćin vlč. Božidar Lusavec. Dok je radosni duh uz pjesme mladih pružio mješoviti zbor mladih župa iz Golubinaca i Srijemske Mitrovice

  U skladu sa geslom susreta i mladima se kroz svoju propovijed obratio Biskup bodređi ih ostati u svjetlu Kristovu a potom i sami svjetliti drugima pozivajući na zajedništvo sa Kristom.

Po završetku mise mladima je prikazan ostatak rasporeda susreta i upućena zahvalnost na odazivu i ustrajnosti živjeti svoju vjeru od strane povjerenika za mlade. Potom je u samoj crkvi napravljena zajednička fotografija koja bude upriličena pri svakom susretu.

U dvorištu župe pripravljen je prostor za sportsko druženje kao i šator pod kojim su mladi imali ručak, pripravljen od strane župljana i okrijepiti se u toku dana koji je bio pred njima. Lijepo vrijeme mladima je dozvolilo pokazati svoj sportski duh kroz odbojku, nogomet, stolni tenis kao i zajedničko prijateljsko druženje.

Prema programu u kasnijim popodnevnim satima mlade je okupilo u crkvi vrijeme predviđeno za predavanje i razgovor na temu gesla koje je pred njima „Vi ste svjetlost svijeta“ a koje je imao velečasni Milekić. Uz nekoliko kraćih filmova prikladnih za temu predavač je potaknuo mlade na osobno promišljanje koliko nas nosi Kristovo svjetlo i imamo li spremnosti i sami je nositi drugima kroz najprije one obične životne trenutke a potom i veće, spremni biti zbog toga i odgurnuti od svijeta. Pozivajući ih da tu snagu crpe iz zajedničkog vjerničkog života kako u župi tako i u međusobnim susretima kao što je ovo.

Uz molitvu i zahvalu taj dio programa je završen a poslije kojeg su se mladi polako vraćali svojim župama. Potaknuti i osnaženi biti Kristovi u svojoj svakodnevnici do nekog naredno susreta i zajedništva koje bude predviđeno za njih.

 

                                                                                                                               Dušan Milekić