SUSRET MINISTRANATA SRIJEMSKE BISKUPIJE

07. rujan 2012.

Banovci_susret_ministranata_pf2NOVI BANOVCI (TU) - Ministrantski susret Srijemske biskupije održan je 1. rujna 2012. godine u župi Novi Banovci. Organizator susreta je Povjerenstvo za pastoral ministranata Srijemske biskupije. Susret je započeo svetom misom koju je predvodio mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup u koncelebraciji sa župnicima koji su dopratili svoje ministrante i ministrantice na susret.      NOVI BANOVCI (TU) – U subotu 1. rujan 2012. godine održan je biskupijski susret ministranata i ministrantica Srijemske biskupije u znaku Godine svećeničkoga i redovničkog poziva pod geslom “Evo me! Ti si me zvao“ (1 Sam 3,6), a susret je organiziralo Povjerenstvo za pastoral ministranata Srijemske biskupije čiji je povjerenik vlč. Mario Paradžik, župnik u župi Laćarak. Ovogodišnji domaćin susreta bila je župa Rođenja Blažene Djevice Marije u Novim Banovcima i župnik vlč. Dušan Milekić. Na susretu su se okupili brojni poslužitelji oltara predvođeni svojim župnicima. Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup, u koncelebraciji sa svećenicima koji su dopratili svoje ministrante i ministrantice.

Banovci_susret_ministranata_pf2

      Na početku misnoga slavlja sve okupljene je pozdravio domaći župnik vlč. Milekić koji je zajedno sa svojim župnim suradnicima uložio mnogo truda u pripremi župe za ovaj susret. Izrazio je dobrodošlicu svim sudionicima koji su došli u Nove Banovce i pozvao ih da se bolje upoznaju i zajednički obogate ovoga dana iskustvima ministrantske službe. Euharistijsko slavlje je protkano prilagođenim pjesmama i na poseban način prigodnom homilijom biskupa Gašparovića koji je svojom otvorenošću i jednostavnošću tumačio odlomak Matejevog evanđelja koje govori o talentima te o važnosti ministrantske službe. “Vi ste danas ovdje zajednica ministranata naše biskupije, započeo je biskup, koji pripadate krugu bliskih suradnika i koji pomažete svećeniku vaših župa ili filijala u pripremanju i slavljenju svete mise. Vi ste savjesni i vrijedni suradnici koji su u svakom trenutku od pomoći, koji ste točni u vršenju svoje službe i ne bježite od obveza. Vama su na poseban način od Gospodina povjereni posebni talenti koje ne smijete zakopati, nego nastojati da donesu što više roda u župi, u vašim obiteljima i u vama samima. Ministrantska služba nudi vama djeci, mladim i odraslim vjernicima više razina djelovanja i sudjelovanja: da rado i redovito dođete na svetu misu; da u njoj sudjelujete odgovorima i gestama, molitvom i pjesmom; da svojim činima pomažete predvoditelju slavlja i okupljenoj zajednici. Tako se možete ostvariti kao ljudi i kao vjernici, osobito kroz ministrantsko zajedništvo i kroz važnost onoga što činite po ukazanom vam povjerenju. Nastavite li tako živjeti uz oltar, neki će od vas zaželjeti nastaviti služiti Kristu u zajednici Crkve kao čitači, akoliti ili drugi službenici liturgijskih slavlja. Neki će odlučiti postati katehete, odnosno vjeroučitelji a neki će izabrati svećenički ili redovnički poziv.“

Banovci_susret_ministranata_pf1

      Poseban naglasak biskup je stavio na Godinu svećeničkoga i redovničkog poziva u Srijemskoj biskupiji te okupljene potaknuo da, zajedničkom i osobnom molitvom i promatrajući svoje svećenike uz oltar, budu spremni odgovoriti na Božji poziv baš onako kako je to učinio i Samuel. „Neki od ministranata postaju svećenici i to posebno osjete Božji poziv u trenutku služenja u liturgijskim slavljima kada vjerujem sami sebi kažu: Kad bih mogao i ja činiti to što čini ovaj svećenik. Neke će od vas Isus pozvati da s punom odgovornošću u ime Božje objavljujete Radosnu vijest, otkrivate smisao ljudskog postojanja i pokazujete put u konačnu sreću; da dijelite sakramente i tako ostvarujete Božje djelo preporođenja, posvećenja, milosnog oslobođenja od grijeha. Zato će Bog u neke od vas položiti svoje povjerenje. Pozvat će vas da budete oni koji moraju stajati uvijek uz čovjeka, uz obitelj, uz svoj narod. Da budete s onima koji trpe, da podižete one koji su pali, ohrabrujete one koji su progonjeni radi pravde. Tako ćete živjeti i raditi vi koji prihvatite svećenički poziv i zato ako ga osjetite prihvatite ga“, završio je biskup homiliju.

  100_2859

      Nakon euharistijskog slavlja nazočne je pozdravio i biskupijski povjerenik za pastoral ministranata vlč. Mario Paradžik, župnik u Laćarku i nastavio voditi predviđeni program. Predstavnici svake pojedine župe progovorili su nešto o svojim zajednicama i skupinama ministranata u župama iz kojih dolaze.

      Natjecateljski i rekreativni dio programa nastavljen je u dvorištu župne crkve nakon zajedničkog objeda. Okupljeni ministranti i ministrantice okušali su svoje sportske sposobnosti u nogometu, odbojci, stolnom tenisu, ali i u kvizu poznavanja vjeronauka i ministrantske službe.

      Susret je završio u kasnim popodnevnim satima.

                                                                             Željko Tovilo

 

 

Željko Tovilo