SKUPŠTINA BISKUPA ĐAKOVAČKO-OSJEČKE CRKVENE POKRAJINE

06. siječanj 2016.

POŽEGA (TU/ IKA)  - Biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine održali su 4. siječnja u Biskupskom domu u Požegi svoju XXX. skupštinu. Uz domaćina, požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, na sjednici je sudjelovao đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, umirovljeni nadbiskup Marin Srakić, srijemski biskup Đuro Gašparović, biskupijski kancelari i dr. Vlatko Dugalić. Nakon molitve Trećega časa, pozdravnu riječ uputio je požeški biskup, čestitajući nazočnima novu godinu.

Spomenuo je kako je znakovito što se metropolijska sjednica održava u božićnom vremenu na početku nove godine, što svjedoči o važnosti nekih pastoralnih pitanja te žurnosti s kojom pastiri u svom poslanju žele o njima zajednički promišljati, pronalaziti prikladna rješenja te ih provoditi u djelo. Podsjetio je da je među tim pitanjima i sve veće siromaštvo te sve teže demografsko stanje u Slavoniji, Baranji i Srijemu o kojima će biti riječi na sjednici te njihovo rješavanju u svjetlu Izvanrednog jubileja milosrđa. Poželio je biskupima ugodan boravak u Požegi i blagoslovljen rad.

Predsjedatelj skupštine đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, zahvalivši na riječima dobrodošlice, rekao je kako nam Bog u svom Sinu, utjelovljenom u liku malenog djeteta očituje svoju blizinu, te biskupi svojim susretom žele u tom ozračju razmišljati o konkretnim pitanjima, posvjedočiti uzajamnu blizinu i nastupiti konkretnim odgovorima prema vjernicima koji su povjereni njihovoj pastirskoj brizi. Potom je predstavio dnevni red skupštine na kojem su za raspravu predložene teme: "Đakovačko-osječka crkvena pokrajina pred siromaštvom u Slavoniji, Baranji Srijemu", "Izazov ekumenizma u svjetlu mješovitih ženidbi i drugih pastoralnih pitanja", te "Prijedlozi za imenovanje rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu".

Pitanje siromaštvu u Slavoniji, o kojem se već razgovaralo na jednoj od prethodnih metropolijskih skupština, predstavio je dr. Dugalić. Slijedila je rasprava koja je očitovala svu širinu i dubinu problema te očitovala vodeće mjesto koje trenutačno u tome ima Slavonija u okviru Republike Hrvatske. Biskupi su zaključili da će na spomenutu temu vjernicima uputiti zajedničku korizmenu poruku u Godini milosrđa i na početku djelovanja nove hrvatske Vlade, kako bi upozorili na spomenuto stanje i mogućnosti njegova rješavanja.

Đakovačko-osječka nadbiskupija, Požeška i Srijemska biskupija izradile su statistiku o prijelazima u puno zajedništvo Katoličke Crkve i mješovitim ženidbama kako bi mogle imati točne informacije te odgovoriti onima koji na političkoj ili drugim razinama nerijetko nastupaju neutemeljeno s obzirom na ta pitanja. Biskupi su razmotrili značenje spomenute statistike za zdrave i realne ekumenske odnose kod nas te su izrazili želju da to učini svaka biskupija u Hrvatskoj. Razgovarali su i o drugim pitanjima s obzirom na promicanje ekumenskog duha i suradnje s kršćanskim Crkvama i crkvenim zajednicama.

Osvrnuli su se na nastalu situaciju u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu nakon imenovanja njezina rektora za vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj te su razgovarali o mogućim kandidatima za tu važnu službu.

Preuzeto sa: http://www.djos.hr