SJEDNICA BISKUPA ĐAKOVAČKO-OSJEČKE CRKVENE POKRAJINE

29. svibanj 2012.

Poega_sastanak_biskupa POŽEGA, (IKA/TU) - U Biskupskom domu u Požegi 23. svibnja održana je sjednica biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine na kojoj su sudjelovali đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić, domaći biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović, đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić te kancelari.

  

      POŽEGA, (IKA/TU) - U Biskupskom domu u Požegi 23. svibnja održana je sjednica biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine na kojoj susudjelovali đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić, domaći biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović, đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić te kancelari.

      Pozdravljajući nazočne, biskup Škvorčević izrazio je radost što se susret događa o 15. obljetnici utemeljenja ove mjesne Crkve "pa se i mi sa svojih 15 godina na svoj način uključujemo u dvijetisućljetnu povijest Crkve koju je vodio Duh Sveti". "Mi smo u Požeškoj biskupiji izabrali svetkovinu Duhova kao prigodu da u svim župama naše biskupije molimo za poštivanje ljudskog života u Hrvatskoj. Smatram da je to jedan od naših važnih vjerničkih koraka dok se nastoje žurno oblikovati važni zakoni za život svih građana Republike Hrvatske da molimo za svjetlost Duha Svetoga onima koji su predlagači zakona kao i onima koji ga potvrđuju", rekao je biskup Škvorčević.

 Poega_sastanak_biskupa

      Nadbiskup Srakić u uvodnoj riječi je rekao: "Moramo dobro otvoriti oči i promotriti sve ono što se događa bilo u Crkvi bilo u društvu kako bismo mogli odgovoriti na ta vrlo važna pitanja koja duboko zadiru u naše društvo i u našu Crkvu. Četiri godine od osnutka naše metropolije stvaramo i učvršćujemo zajedništvo, donosimo zajedničke dokumente na temelju kojih djelujemo na ovom području".

      O pitanju Zakona o potpomognutoj oplodnji, nadbiskup Srakić rekao je da očekuje da se stavovima Crkve pristupa s respektom, a ne s omalovažavanjem, proglašavajući ih nazadnima, desničarskim. "Mi stojimo na strani života. Ovdje nije riječ o vrijeđanju slobode mišljenja zbog čega nas neki prozivaju, ovdje se radi o životu čovjeka, o našem narodu. Mi smo za narod. Crkva je ipak jedna moralna snaga koja zaslužuje da se prema njezinim stavovima pristupa ozbiljno", poručio je nadbiskup Srakić.

      Na sjednici se razmatralo o ovom pitanju što se još može učiniti u pojedinim biskupijama. Među ostalim, razgovaralo se i o pristupu sakralnoj kulturnoj baštini koja je jednim dijelom ugrožena pa će se nastojati vidjeti što sama Crkva može učiniti, a što se treba i mora učiniti u suradnji s državnim ustanovama.