SESTRE MILOSRDNICE U ZEMUNU PROSLAVILE SV. VINKA

28. rujan 2012.

ZEMUN (TU) - Sestre milosrdnice svetog Vinka Paulskoga u Zemunu proslavile su svetkovinu svojega utemeljitelja. Misno slavlje predvodio je srijemski biskup Đuro Gašparović u koncelebraciji sa svećenicima i redovnicima, među kojima je bio župnik i dekan u Zemunu Jozo Duspara.

       ZEMUN (TU) – Na svetkovinu svetog Vinka Paulskoga, u četvrtak 27. rujna, u samostanu sestara milosrdnica u Zemunu svečano misno slavlje predvodio je srijemski biskup Đuro Gašparović. U koncelebraciji su bili svećenici i redovnici, među kojima je bio župnik i dekan u Zemunu Jozo Duspara.
      Na početku misnog slavlja sudionike je pozdravila sestra predstojnica Vjekoslava Štrbenac. U uvodu u slavlje, biskup Gašparović je čestitao sestrama dan njihovog nebeskog zaštitnika svetog Vinka Paulskoga i zahvalio na suradnji u brizi za potrebne, posebno siromahe i bolesnike. Istaknuo je kako su sestre 125 godina u Zemunu i vjerno su ostvarivale i ostvaruju i danas primjer i smjernice svetog Vinka i svete Lujze. "Molimo danas za sestre, a one će moliti za sve nas da budemo vjerni svojem pozivu i poslanju”, rekao je biskup.

      U homiliji biskup srijemski istaknuo je kako se na vjernicima ostvaruju blaženstva koja smo čuli u evanđelju, živoj riječi Isusovoj. I sveti Vinko Paulski je u životu slijedio blaženstva koja je i sam proživljavao i ostvarivao djelima. „Misije, sjemeništa, obraćenje mnoštva, reforma klera; koliko premenitog zalaganja i rada za Vinka Paulskoga, nastavio je biskup, pa ipak, za neumornog čovjeka kakav je bio on, sve je to bilo još malo. Ljubav prema Bogu i bližnjemu strast je koja guta i koja onome koji joj se predaje ne daje nikakva odmora. Zabrinut za bijedu što dolazi sa svih strana, Vinko odgovara na sve njezine izazove; on i predusreće nevolje prije nego što su sposobne da se izraze. Iz njegovih ruku jedno za drugim proizlaze djela, ustanove, skupine, kojima je bio jedini cilj život na zemlji onima malenima učiniti manje tvrdim, manje nepravednim i okrutnim. Pred njim se ruše društvene barijere: novac prestaje biti zatvorenikom sebičnosti. U doba divljih tmina on zrači veliko svjetlo dobrote. Riječ zapovijedi, koju je dao svojim duhovnim kćerima, bila je maksima i njegova života, a to je riječ sv. Pavla koji je rekao da nas ljubav Kristova goni“, rekao je Gašparović i nastavio da je Vinko Paulski apostol ljubavi koji zaklanja napuštenu djecu, a što ju je sakupio po kutovima ulica. „To je Vinko, koji svojim rukama služi bolesnicima, bez obzira na mogućnost zaraze; to je Vinko, organizator Caritasa, Vinko, jedan od vrlo humanih svetaca, naglasio je biskup. Povijest ne može mimoići niti tri njegove ustanove, jer su djelo ljubavi, a to je Zavod za nahočad, Lazaristi, misijski svećenici i Sestre milosrdnice. U ovom poslu desna ruka mu je bila sveta Lujza. Svojim sestrama Vinkovkama povjerio je njegu bolesnika. Službeno su odobrene 1634, u Zagreb stigle 1845. a u Zemun prije 125 godina 1887. godine.“

      Na kraju homilije biskup je napomenuo da je najtočnija ocjena Vinkova rada i života: «Bio sam gladan i dadoste mi jesti» (Mt 25,35), kako je rekao Isus i time naglasio da se poistovjećuje sa siromasima. „I mi se u naše vrijeme prepoznajemo u Vinkovu liku i njegovim djelima. Spomendan svetog Vinka, prijatelja i dobrotvora sirotinje, mladih i djece i putnika, neka nam bude povod da se ispitamo o svojim dobrim djelima, djelima ljubavi. Nadalje, da nastojimo upoznati dobro svoju vjeru, koju smo dobili na krštenju, a podržavana je našim roditeljima, svećenicima, časnim sestrama i možda primjerom bližnjih. Da po vjeri živimo i za vjeru ako bude potrebno trpimo. Da djecu odgajamo i ne sablažnjavamo, da mladima pomognemo riječima i svojim primjerom. Pomažimo one koji su u duhovnoj i materijalnoj potrebi. Molimo ne samo u nevolji, nego neprestano“, zaključio je Gašparović.

      Nakon popričesne molitve riječ pozdrava i zahvale uputio je preč. Duspara čestitajući Sestrama milosrdnicama svetog Vinka Paulskog u Zemunu zahvalio im je na zalaganju kroz 125 godina rada u bolnici i župi. Zaželio im je ostanak u Zemunu u samostanu, župi, gradu i Srijemskoj biskupiji i pozvao sudionike slavlja da na tu nakanu mole.

      Na kraju mise biskup Gašparović je rekao da podržava želje zemunskog župnika i dekana i da na tu nakanu moli.

                                                                Tomislav Mađarević

 

Tomislav Mađarević