PRVE SVETE PRIČESTI U IRIGU I VRDNIKU

IRIG (TU) - U 11. nedjelju kroz godinu, 17. lipnja slavili smo redovito svete mise u tri naša mjesta. Posebno lijepo bijaše u Irigu jer je za vrijeme svete mise naših troje djece-učenika trećeg razreda, koji pohađaju i školski vjeronauk primili Prvu svetu Pričest: Katarina Kiš Martin Varga Atanasija Nađ. U misi su sudjelovali  roditelji i djeca. Poseban je bio drag izbor recitacija a koju su izveli prvopričesnici.

Poruka je svugdje bila i u prikazu prvopričesnika da Crkva mora rasti iz Božjeg sjemena. Bog je strpljiv i njegova volja se uvijek ispunja. U slici prispodoba o sjemenenu i velikom stablu (cedar), župnik naglašava da ima prirodnih zakona, evolucije ali ima i tragova Božjih. Ipak, netko stoji iza toga! I poziva nas: Odvaži se na lijepo i dobro našega života. Cijenimo malene početke! Tako i kod ovih troje djece. Bog daje da ipak raste! Budimo dakle strpljivi i prožeti nadom, zaključio je župnik.

Nakon svetih misa u Šatrincima i Dobrodolu, župnik je obišao obitelji sviju troje djece i sve razveselio sa paketom sladoleda.

VRDNIK (TU) - U 14. nedjelja kroz godinu, 8. srpnja smo slavili redovito u Irigu i ove nedjelje u Vrdniku, gdje je bilo posebno slavlje Prve svete Pričesti. Petero kandidata, dva brata: Igor i Viktor Škoberne, dvije sestre: Ivana i Tamara Medvedec i novokrštenik: David Benedikt. Sudjelovali su roditelji: predstavljanjem svoje djece, zazivima a djeca recitalom. Uz razmišljanje na temelju Božje riječi, župnik je upitao: Ima li uopće na svijetu pravih kršćana? Ima li smisla toliki napor navještanja Evanđelja, propovijedanja, svjedočenja za Božju istinu kad se pokaže da je čovjek još uvijek sposobna za svako nedjelo? Pa ipak – toliko je dobrote u ljudima koji žele biti slični svome Bogu. Bog nema iluzija o svome narodu. Zato treba navještati i kad se čini da malo tko sluša: „Neka znaju da je prorok među njima!“ – Neka znaju da je svećenik među njima!“, govori Gospodin po njemu danas i radi ove drage djece.

Naši dobri vjernici i roditelji su priredili okrepu za njih i sve nas: kolačiće i sokove, poslije svete mise u našoj maloj dvorani.

Župnik je prvopričesnike u župi i na filijali obdario lijepim prigodnim darovima: Uspomena, Moj mali molitvenik, Sveta Pričest (Papa Franja), Prvopričesničke molitve (KS), Slike s molitvama: Oče naš, Deset zapovijedi Božji i Anđele čuvaru mili i prvopričesnička svijeća.

 

f.f.