PRVA SVETA PRIČEST U FILIJALAMA ŠATRINCI I DOBRODOL – župe IRIG, 23. lipnja 2019.

02. srpanj 2019.

IRIG (TU) - U prelijepom ambijentu (uređen okoliš crkvenog dvorišta, stepenište i ulaz u crkvu, te unutrašnjost crkve sv. Stjepana, ugarskog kralja), od majki prvopričesnika i obitelji Lazar (domari crkve), primilo je Prvu svetu Pričest 4 djece: Ana Keresteš, Dajana Segedi, Davor Stončik i Lana Varga. S njima je bilo i prvopričesnica iz Dobrodola. Na početku dvoje djece izvelo je recital Božji cvjetak a dvoje roditelja je pozdravilo djecu. Slavlje je predvodio preč. Blaž Zmaić, irirški župnik.

Kroz tumačnje Božje riječi, župnik Zmaić je svima nazočnima postavio Isusovo pitanje: “A vi, što kažete, tko sam ja?” – konkretno: Tko sam ja za tebe? – Da li smo spremni da ga prihvatimo onakvog kakav nam se On predstavlja? Također je pokušao odgovoriti na pitanje: Tko je kršćanin? – Tko je jedan dobar kršćanin? Onaj, tko svoj život usmjerava na Isusa, ide s njim u povezanosti svoj put, živi u odnosu i povezanosti s Isusom. Svaki osobno mora dati odgovor: Tko je za tebe Krist?

Uz obnovu krsnih obećanja, jedna majka sa svojim djetetom izvela je isti recital-Obnova krsnih obećanja, gdje je majka predala upaljenu prvopričesniku svijeću svom djetetu, što su učinile i ostale majke. Molitvu vjernika su predmolili četvero djece prvopričesnika: za roditelje, učitelje i vjeroučitelje, njih prvopričesnike i za svu djecu svijeta. Ostale molitve su predmolili vjernici. Prije svete pričesti uslijedio je recital Ljubav sama a poslije pričesti Prva pričest. Na kraju svete mise dvije prvopričesnice su izvele recital Zahvala da bi zadnju kiticu sva djeca sa gestom sklopljenih ruku izrekli svoj „Hvala“ roditeljima.

Isto se to ponovilo i na drugoj filijali u Dobrodolu, gdje je Prvu svetu Pričest primilo još jedno dijete Anita Repaš. Župnik je sve prvopričesnike nagradio: uz svijeću primili su: Uspomena, paketić Moj mali molitvenik s krunicom, Papinu knjižicu Moja prva sveta Pričest, posebnu kutijicu sa krunicom, Molitva anđelu čuvaru. Također im je župnik poklonio svoju knjigu o župi OVDJE SMO.

...u VRDNIKU, 30. lipnja 2019.

      13. nedjelju kroz godinu, 30. lipnja, nakon župne svete mise slavilo se u posebnom ozračju slavlja prve svete Pričesti u filijali Vrdnik, gdje je bilo dvoje kandidata: Ognjen Babnik i Kristina Benedikt. U samom programu i oblikovanju svečanosti s njima su učestvovali svi članovi njihovih obitelji. Oni su također obnovili isti program ceremonije i recitala Pričesti kao i na filijalama Šetrinci i Dobrodol. Župnik je istakao u pozdravu: Kao kršćani, kao ljudi, koji su od Isusa pozvani a po krštenju njemu pripadamo, okupili se na svetu misu posebno danas ovdje u Vrdniku na prvu svetu Pričest. Ispred vas, dragi roditelji su vaše dvoje djece. Budite radosni za ovo! U homiliji kako u Irigu tako i u Vrdniku je naglasio: Bog danas poziva – Duh oslobađa. Sloboda: znači poslušnost. A realizacija slobode je ljubav. Ljubav je najveće odlučujuće djelo našega života. Biti na putu, putovati, to je naša životna stvarnost. I prvopričesnicima i nama svima upućuje Isus danas pitanje: Želiš li me slijediti ili ne? Bog može raspolagati nad ljudima i može zahtjevati, tražiti. Božji zahtjev mijenja ljude: kad Bog prolazi događa se neočekivano. U obredu Obnove krsnih obećanja su sudjelovale majke uz recital predale svijeće svojoj djeci a djeca recitalom zahvalila. U molitvi vjernika sudjelovali su svi s prvopričesnicima. Na kraju slijedili su isti prigodni darovi od Crkve i za ova dva prvopričesnika. U prostoriji kapelice sv. Barbare upriličili su roditelji prvopričesnika i dobre vjernice zajedničku čast za djecu i zajedničko druženje za sve nazočne.

Sveta misa je prikazana za pokojne: Ivana i Mandu Ramić i njihova sina Zlatana. Tako ljepše nije mogao završiti ovaj mjesec lipanj!

f.f.