PRVA SV. PRIČEST U NIKINCIMA

20. lipanj 2011.

 

Nikinci_prva_Priest_2011NIKINCI, 19. lipnja 2011. godine - Na blagdan Presvetog Trojstva naši Ivona Golek, Ksenija Pap, Igor Tumo i Denis Sabo primili su prvu sv. Priščest i tako napravili još jedan korak na svom velikom kršćanskom putu. Prvopričesnike su za ovaj veliki dan pripremili njihovi roditelji, upravitelj župe i župni animatori. 

Nikinci_prva_Priest_2011      Na blagdan Presvetog Trojstva za vrijeme svečane pučke Mise četvoro djece je primilo sakrament Prve Svete Pričesti. Misno slavlje predvodio je upravitelj župe, vlč. Ivica Živković. Dvije djevojčice, Ivona Golek i Ksenija Pap i dva dječaka, Igor Tumo i Denis Sabo, ovim je sakramentom napravilo jedan mali korak na svom velikom kršćanskom putu. Prvopričesnike su za ovaj veliki dan pripremili njihovi roditelji, upravitelj župe i župni animatori.

     Sveta misa je počela ulaznom procesijom, nakon koje je upravitelj župe započeo misno slavlje. Odmah nakon toga je pozdravio prvopričesnike, njihove roditelje i obitelji i sve ostale prisutne vjernike. Zatim su prvopričesnici kratkim recitacijama pozdravili Isusa Krista, kojeg su danas prvi puta primili u svoja srca.

Nikinci_prva_Priest_2011_II

      Potom je vlč. Ivica Živković podsjetio djecu da su prije ove svete mise obavili sakrament pokajanja, te su svi zajedno, predvođeni župnim zborom, zapjevali pjesmu "Kyrie eleison", da nas Gospodin učini dostojnim ovoga slavlja.

Nikinci_prva_Priest_2011_III

      Uslijedila su čitanja Riječi Božje, a potom propovijed, u kojoj smo se podsjetili značenja kruha i vina - plodova ruku čovječjih, značenja žrtve, te konačno samog sakramenta Euharistije - zahvale u koju je uključeno otajstvo pretvorbe kruha i vina u Tijelo i Krv Isusovu. U propovijedi je takođe istaknut značaj Presvetog Trojstva i prisutnost Trojedinog Boga u svim segmentima našega života

    Kada je došao trenutak pričesti, prvopričesnici su stali u red i dostojanstveno pristupali na oltar pred svećenika, koji im je dijelio Tijelo Kristovo. Nakon njih, oltaru su pristupili i njihovi roditelji, a zatim i ostali vjernici.

Nikinci_prva_Priest_2011_V

       Nakon pričesti, prvopričesnici su svoju zahvalu Bogu na milosti, koja im je udijeljena toga dana, uputili kratkim recitacijama. Na kraju svete mise, vlč. Ivica je čestitao prvopričesnicima i podijelio im uspomene na Prvu Svetu Pričest. Nakon svete mise, roditelji prvopričesnika su sve prisutne pozvali na domjenak u crkvenoj porti.

Nikinci_prva_Priest_2011_IV

 

                                                                                          Kristina Šnajder

 

Kristina Šnajder