PRVA PRIČEST U STAROJ PAZOVI

STARA PAZOVA (TU) - U Staro-pazovačkoj crkvi Presveto Trojstvo, 10. lipnja 2018., proslavljena je Prva pričest. Svečano misno slavlje predvodio je upravitelj župe Golubinci, Sveti Juraj, mučenik, kojoj pripada filijala Stara Pazova, preč. Marko Kljajić. Šestoro djece pristupilo je stolu Gospodnjem, koji su dan prije bili na Svetoj ispovijedi. Sveta pričest jedan je od sedam svetih sakramenata te zajedno s krštenjem i potvrdom čini sakramente kršćanske inicijacije.

Prvopričesnici Emilija i Klaudija Krasnić, Anastazija i Zvonimir Vidaković, Boris i Teodor Jarčov bili su obučeni u bijele haljine, koje su odraz jednostavnosti i kršćanske jednakosti, što i jest smisao Svete pričesti - zajedništva u jednakosti pred Bogom.

Roditelji prvopričesnika Tanja Krasnić i Gordan Jačov su pročitali misna čitanja. Jasmina Vidaković i Gordan Jarčov upalili su svojoj djeci Anastaziji i Teodorukrsnu svijeću sa uskrsne, svijeće, a oni su prenijeli to svjetlo ostalim prvopričesnicima uz prigodni recital s riječima poruke ovog slavlja. Sa zajednicom vjernika  potom su obnovili krsna obećanja.

U homiliji preč. župnik je naglasio da je krštenje ulazak u crkvenu zajednicu kojim krštenik postaje dijete Božje. To je temeljni sakrament za primanje drugih sakramenata kršćanske inicijacije. Sveta pričest – Prva sveta pričest je radostan događaj i znak povezanosti s Isusom koji nam je sebe ostavio pod prilikama kruha i vina. Zato ga po prvi puta primaju u svoje srce naši prvopričesnici koji obećaju da će ga rado nastaviti primati kod svakog misnog slavlja. „Neka ovo slavlje Prve svete pričesti ne bude vama, draga djeco, samo uspomena na ovo veličanstveno slavlje, nego nastavite živjeti s Isusom u svojem životu i s njime se sjedinjivati u svakoj svetoj Pričesti koju ćete primati“, zaključio je župnik.   

Recitacijama i prinosom darova djeca su na poseban način uzveličali misno slavlje a svaki njihov korak pomno su pratili roditelji, te ostali vjernici koji su ispunili crkvu, preplavljeni vidnim uzbuđenjem, ne skrivajući suze radosnice kada su dječaci i djevojčice po prvi puta primili Krista u svoja srdašca.

Na koncu misnog slavlja župnik je uputio čestitke svim prvopričesnicima i vjeroučiteljici. Izrečena je također zahvalnost roditeljima koji su bili velika podrška u pripremama prvopričesničkog slavlja i pravljenja prvopričesničkog panoa, te uređenja crkve.

Misno salvlje pjesmom je uzveličao crkveni zbor mladih Golubinčana s orguljašicom Ivanom Lalić i vokalnom pratnjom Željke Golić.

Po završetku misnog slavlja načinjena je zajednička fotografija prvopričesnika s njihovim roditeljima, župnikom i vjeroučiteljicom kao uspomena na dan susreta s Isusom u Prvoj svetoj pričesti.

Nada Ivošević