PROSLAVLJENO PRESVETO SRCE ISUSOVO U ŠIDU

30. lipanj 2019.

ŠID (TU) - Šiđani su crkveni god obilježili svečanomsvetom misom u 11 sati koje je predvodio preč. Blaž Zmajić

 Na misnom slavlju koncelebrirali su preč. Ivica Živković župnik u Hrtkovcima i Nikincima, vlč. Ivica Zrno, župnik u Laćarku,vlč. Stjepan Vukovac, župnik u Tovarniku, vlč. Marin Putilin župnik u Lovasu, preč. Mihajlo Režak, grkokatolički župnik u Šidu, vlč. Vladimir Edelinski, grkokatolički župnik u Berkasovu i vlč. Vladislav Varga, grkokatolički župnik u Zemunu i Beogradu. Slavlje je započelo Litanijama Presvetom Srcu Isusovom ispred mozaika iznad ulaznih vrata. Nakon toga blagoslovljena je slika Milosrdnog Isusa postavljena pokraj Gospinog oltara.

Ljubav je dati i primiti

Predsjedatelj slavlja preč. Zmajić je u homiliji govorio o Božjoj ljubavi čije očitovanje slavimo ovom svetkovinom. Naglasio je da je ljubav uvijek dati i primati te kako Božja ljubav očitovana u žrtvi njegova Sina za čovjeka ostaje tajna. Čovjeku je nemoguće shvatiti da svemogući Bog na sebe uzima bijedu ljudskog postojanja, a Bog to radi jer ljubi čovjeka. Osvrnuo se na evanđelje koje govori o Isus kao dobrom pastiru koji ostavlja devedeset i devet ovaca kako bi tražio jednu zalutalu te kazao da se u ovom evanđelju ogleda Kristova ljubav za čovjeka izražena u spremnosti da se žrtvuje za svakoga pojedinca. Takvu ljubav i žrtvu najbolje može shvatiti onaj tko je bio izgubljena ovca. Na kraju propovijedi preč. Zmajić je zaključio kako svetkovina Presvetog Srca Isusovog čovjeku govori da Isus ima otvoreno srce za sve te nas podsjeća da je Kristova ljubav ona koja se za nas darovala do smrti. A Bogu ljubav uzvraćamo svojim vjerskim angažmanom, jer ljubav znači dati i primati, ona uvijek čeka odgovor.

Posveta Srcu Isusovu i Marijinu

Svećenici i članovi Župnog ekonomskog i Župnog pastoralnog vijeća su izmolili Molitvu vjernih pred vitražima dvanaestorice apostola, sv. braće Ćirila i Metoda te sv. biskupa Ireneja i Andronika. Na samom kraju svete mise svi okupljeni su izmolili Posvetnu molitvu Srcu Isusovu i Srcu Marijinu pred kipom Gospe Fatimske.

Nakon misnog slavlja vjernici su ostali u crkvenom dvorištu na druženju uz sok i kolače.

Ana Hodak