PROSLAVA ZEMUNSKE GOSPE U ZEMUNU

26. svibanj 2016.

ZEMUN (TU) - U Zemunu je 24. svibnja 2016. godine bilo svečano kada je proslavljena Zemunska Gospa u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Slavlje je započelo trodnevnom pripravom Majci Božijoj. Svete mise su predvodili pater Petar Tašev, lazarista iz Beograda i grkokatolički svećenik vlč. Darko Rac iz Batrovaca kod Šida, koji su svojim propovjedima o vjeri, milosrđu i Marijinom odgovoru na Božiji poziv oduševili župljane u Zemunu. U ponedeljak, po završetku svete mise, nakon što je puk otpjevao himnu Zemunskoj Gospi, održan je  koncert na orguljama u čast Zemunske Gospe, pomoćnice kršćana. Koncert su izveli studenti orgulja Fakulteta muzičkih umjetnosti, Univerziteta u Beogradu u klasi redovitog prof. Maje Smiljanić-Radić: Kristijan Bardoš (J.S.Bach, Koncert G-dur BVW 592 i F.Mendelson, Sonata br.3, op.65, A-dur), Svjetlana Vnučec (J.Pahelbel: 3 Tokate) i Višnja Dimitrijević (J.S.Bach, Koncertna fantazija G-dur, Preludijum i fuga a-moll BVW543).  

Na sam dan Zemunske Gospe svetu misu je predvodio prečasni Božidar Lusavec, župnik u Beški i Maradiku zajedno s više svećenika i uz sudjelovanje brojnih vjernika zemunske župe i sogtiju iz susjednih župnih zsjednica. U homiliji je preč. Lusavec oslikao lik Marijin kao uzor ženama današnjeg vremena što su nazočni vjernici pomno pratili i srcem i dušom prihvatili.

Župnik prečasni Jozo Duspara okupljenim vjernicima je zahvalio što su došli te i ove godine hrabro uz Mariju svedočili svoju vjeru i nagovijestio da će ova župa kroz pet godina slaviti tristotu obljetnicu  čuvanja i čašćenja slike Marije pomoćnice kršćana ili kako je zovu Zemunska Gospa.

Renata Nađ