PROSLAVA ZAŠTITNIKA CRKVE U STAROJ BINGULI

Bingula_Petrovo_2013_pf1

STARA BINGULA (TU) -  Svečano misno slavlje održano je u Staroj Binguli, filijali župe Laćarak, 29. lipnja 2013. godine na svetkovinu apostolskih prvaka svetog Petra i Pavla, zaštitnika ove filijalne crkve i zajednice vjernika.

       STARA BINGULA (TU) - Na svetkovinu apostolskih prvaka svetog Petra i Pavla, 29. lipnja ove godine, svečano misno slavlje održano je u Staroj Binguli, filijali župe Laćarak. Misnim slavljem predsjedao je mons. Eduard Španović, generalni vikar za Srijem u zajedništvu sa svećenicima vlč. Ivicom Živković, župnikom u Hrtkovcima i Nikincima, grkokatoličkim svećenikom, župnikom u Šidu, vlč. Mihajlom Režakom te župnikom Laćaračkim vlč. Mariom Paradžikom.

Bingula_Petrovo_2013_pf1

      U svojem obraćanju okupljenim vjernicima, mons. Španović ukazao je na životno predanje apostolskih prvaka Petra i Pavla Kristu te pozvao zajednicu da slijedi  njihove primjere. Petrova ljubav otišla je toliko daleko da nije dopustio umrijeti istom smrću kao i Krist, nego je na križ razapet naopako.  „I Petar i Pavao  živjeli su život u otvorenosti za Božju ljubav i kraljevstvo Božje. Iako različiti, povezuje ih ista osoba, i to ona koja je jedino istina i koju jedino treba slijediti u svojem životu, a to je Isus Krist“ zaključio je u svojoj propovjedi mons. Španović.

      Kao i prošle godine, niti ove nije nedostajalo zauzetosti svih mještana Stare Bingule oko pripreme misnog slavlja te druženja nakon mise. Otvorenog srca, Starobingulci su dočekali svoje goste iz okolnih mjesta te hodočasnike iz Srijemske Mitrovice i Laćarka. Crkva je za ovakva slavlja premala, no zvučni razglas omogućio je praćenje svete mise i ispred crkve gdje se nalazio veći dio vjernika.

Bingula_Petrovo_2013_pf2

      Na završteku mise, slavlje je uzveličao i blagoslov novog pastoralnog centra. Potpuno opremeljena dvorana služit će starobingulcima za napredak u duhovnom životu kroz različite kateheze, duhovne i pastoralne programe tijekom godine ali i kao mjesto druženja, okrjepe i odmora.

      Nakon blagoslova nove dvorane slavlje je nastavljeno u dvorištu crkve uz večeru, kolače i piće, a još boljem raspoloženju doprinijeli su zvuci tambura s pjesmama divnog kićenog Srijema.

                                                                                                  Mario Paradžik

 

 

Mario Paradžik