PROSLAVA TIJELOVA U SRIJEMSKIM KARLOVCIMA

26. lipanj 2014.

SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) - Svetkovina Tijelova svečano je proslavljena  u nedjelju u Kapeli Gospe od Mira  svečanom svetom misom  i tijelovskom procesijom.

Za vrijeme mise svečano liturgijsko pjevanje predvodio je župski zbor „Presvetog Trojstva“ koji je uzveličao proslavu blagdana koji se kod nas još naziva i Brašančevo.

U svojoj homiliji domaći župnik Marko Lončar je upoznao vjernike o vremenima kada je prepoznata potreba za slavljenjem Krvi i Tijela Kristova kao izuzetno značajnom blagdanu. Spominjanje ovog blagdana datira iz 13. stoljeća. Tadašnji papa Urban IV objavljuje bulu kojom ustanovljuje blagdan Tjelova (Euharistije) želeći tu svetkovinu proširiti na cijelu crkvu. No brza smrt ga je sprečila u tome.  Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXIII širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

 Naglasio je dalje župnik Lončar, da je to veliko bogatsvo kršćanskog života, koje se utjelovljuje u nekrvnoj žrtvi Novoga Zavjeta. Ona je ujedno i čin zahvalnosti, zadovoljštine i prošnje.

Nakon svete mise, održana je i svečana procesija oko kapele gdje su vjernici pripremili i bogato ukrasili četiri postaje (sjenice) kod kojih su se čitali odlomci Evanđelja i molio blagoslov za cijelu župu. Ophod je uz pratnju župskog zbora te mnoštva vjernika zastajao na pripravljenim postajama u dvorištu kapela, te su čitanjima, molitvom i pjesmom proslavljali Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu

                                                                                                          S.B.