PROSLAVA SVETOG VINKA PAULSKOGA U ZEMUNU

28. rujan 2017.

ZEMUN (TU) - U samostnu Sestara Milosrdnica Svetog Vinka Paulskoga u Zemunu u srijedu 27. rujna 2017. godine sestre milosrdnice su proslavile svetkovinu svoga utemeljitelja.

Euharistijsko slavlje predvodio je srijemski biskup Đuro Gašparović u zajedništvu sa župnikom i dekanom župe Uznesenje Blažene Djevice Marije u Zemunu preč. Jozom Duspara i gvardijanom Samostana Svetog Ivana Krstitelja u Zemunu o. Željkom Paurić. Uz sestre milosrdnice u Zemunu: sestrom Blandinom, predstojnicom i sestrom Vjekoslavom i drugih na misi su bile i redovnice drugih družbi, kao i velik broj vjernika iz Zemuna i drugih župa Srijemske biskupije i Beogradske nadbiskupije zajedno s predstavnicima VeleposlanstvaRepublike Hrvatske i Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama u Beogradu. Kao predstavnica sestara Milosrdnica u Zagrebu bila je sestra Marija Paula Kljajić, zamjenica sestre Provincijalke Sestara Milosrdnica Svetog Vinka Paulskoga u Zagrebu.

U pozdravnoj riječi sestra Marija Paula Kljajić pozdravila je sve sudionike slavlja. Istaknula je kako tim slavljem sestre milosrdnice žele zajedno s okupljenim vjernicima proslaviti blagdan Svetog Vinka Paulskoga, svojega utemeljitelja, ali i zahvaliti Bogu za sve milosti i snagu koju primaju po Božjoj dobroti po zagovoru svetog Vinka, te se preporučiti Božjoj providnosti.
Uvodeći u misno slavlje biskup Gašparović je čestitao sestrama slavlje njihovog zaštitnika koji je u zajedništvu sa sestrom Lujizom njihov i naš uzor i primjer života.

Promišljajući u duhu današnje svetkovine predvoditelj slavlja je u homiliji progovorio o svetom Vinku kao “divu kršćanske ljubavi” i o njegovom životu koji je “otvoreno evanđelje”. Jednostavna teologija sveca je Ljubav Božja, a njegov neposredan i jasan govor jest “služiti znači kraljevati”. Biskup je naglasio da je sveti Vinko sa svetom Lujzom de Marillac ostao nadahnitelj za sve suvremene kongregacije aktivnoga i apostolskoga života, kao i za svjetovne ustanove i karitativna laička udruženja. “Oni su nositelji velike karizme ljubavi, nastavio je biskup Gašparović. Oni nam pokazuju primjer kako služiti čovjeku u njegovoj cjelovitosti, tjelesnoj i duhovnoj. Pokazali su nam da je potrebno služiti čobjeku u tjelesnim djelima milosrđa: gladnog nahraniti, žednog napojiti, siromaha odjenuti, putnika primiti, bolesna i utamničenika pohoditi, zarobljenike i prognanike pomagati te mrtve pokopati. Uz ta tjelesna djela milosrđa govore nam da su tu i duhovna: savjetovati, poučiti, grješnika ukoriti, utješiti, oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi, za žive i mrtve Bogu se moliti. To je prepoznatljivi poziv naših dužnosti prema bližnjemu. Valja to ne samo napamet učiti, nego i u životu provoditi.”
Da bi se tjelesna i duhovna djela milosrđa mogla ostvariti potrebno je, naglasio je Gašparović, primijetiti da je sveti Vinko osnovao redovničku žensku družbu koja nije zatvorena u samostan, već joj je karizma upravo tražiti ljude u njihovim potrebama – na ulicama i trgovima, po kućama i stanovima, u bolnicama i po ubogištima.

“Nije li upravo Gospodin naš Isus Krist proglasio blaženstva? zapitao se biskup, i dodao u duhu evanđelja: molimo da naše srce bude i siromašno i žedno pravednosti, milosrdno i mirotvorno, da zadobijemo vječnu nagradu zajedno sa svetim Vinkom i onima koji su poput njega, i na njegov poticaj i primjer, služili Gospodinu u svojoj braći i sestrama. Pitanja na posljednjem sudu, kad je Gospodin bio gladan, žedan, stranac, bolestan ili u tamnici, pokazuju da se naš odnos prema Bogu mjeri odnosom prema čovjeku, i to najmanjemu. Sveti Vinko je siromahe nazivao našim

 

blagom i kapitalom. Gdje je siromah brat i prijatelj, tamo je slika Isusa Krista. On je činio ono što i Isus kad je u susretu s gluhonijemima, s grešnicima, slijepima i uzetima očitovao znakove spasonosne dobrote. Dobrota je evanđelje Kraljevstva Božjeg. Ona nas uči kako se brinuti o drugima i pomagati im bez interesa; kako se žrtvovati u duhu Isusove zapovijedi: Ljubite jedni druge, kao što sam ja vas ljubio, zaključio je predvoditelj slavlja.

Na kraju misnoga slavlja preč. Duspara je pozdravio sve sudionike i progovorio o djelovanju Biskupijskog Caritasa Srijem, zalaganju za siromašne i one koji u u duhovnoj i tjelesnoj potrebi, te osnivanjima župnih Caritasa u Biskupiji.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao župni zbor župe “Uznesenje Blažene Djevice Marije” iz Zemuna.

                                                                                         Tiskovni ured Srijemske biskupije