PROSLAVA SVETOG NIKOLE U STAROM SLANKAMENU

10. prosinac 2017.

STARI SLANKAMEN (TU) - Na blagdan svetog. Nikole, biskupa,  zaštitnika pomoraca, proslavljen je dan nebeskog zaštitnika  simpatične crkvice u Starom Slankamenu, filijali župe Novi Slankamen. Sveto misno slavlje predvodio je preč. Marko Kljajić, župnik u Surčinu i župni upravitelj u Golubincima. Predslavitelj je pozdravio braću svećenike i sve nazočne vjernike te priopćio kratku povijest ove nekada župne a od 1864. godine filijalne crkve. U koncelebraciji oko stola Gospodnjeg bili su vlč. Dušan Milekić, župnik u Inđiji i župni upravitelj u Novim Banovcima, vlč. Ivan Rajković, župnik u Petrovaradinu 2 i upravitelhj Biskupijskog svetišta Gospe Tekijske, te domaći župnik novoslankamenački preč. Berislav Petrović.  U toku mise pridružili su im se zemunski župnik i dekan preč. Jozo Duspara i preč.Božidar Lusavec, župnik u Beški i župni upravitelj u Maradiku i Putincima.

U homiliji vlč. Rajković je rekao: „Nalazimo se u vremenu došašća i svetac koji ima kreposti i i vrline, u koga se možemo ugledati  upravo u ovo vrijeme došašća, jest Sveti  Nikola. On je svetac mnogih kreposti koje je  u svome životu pokazivao. Kada čovjek kao svećenik, kao biskup što je sveti Nikola i bio, brine za svoje stado  kada ga vodi na ispašu, on brine za njihovo dobro. Ta dobrobit mora biti i tjelesna i duhovna, jer čovjek koji nema osnovnih sredstava za život, koji je gladan, koji nema ogreva u ove zimske dane, nalazi se rekao bih pritisnut na zemlju onim najosnovniji potrebama i ne može misliti na duhovno, opterećen je materijalnim. To je znao i sveti Nikola. On je bio doduše po nasljedstvu bogat, dobio je od roditelja nasljedstvo, ali kada je gledao ljude onoga vrijemena, kada je siromaštvo bilo gotovo veće nego danas, on je morao pomoći tim ljudima da ne padnu u zamkama ovoga života. Kada čovjek nema ništa, kada je bez ičega, kada mu prijeti i smrt od gladi, često puta pada u opasnost da učini nešto loše da bi preživio. Mi kao ljudi, najvrijednije što imamo, bez obzira što posjedujemo i kuće i zemlje, ipak to je naš život, od svega drugoga vrijedniji. I čovjek često puta ako je očajan, doveden u bezizlaznu situaciju, može učiniti loše, može učiniti zlo. Sveti Nikola je poznavao svoje stado, svoju pastvu, te je zbog toga i pomagao ljudima koji su bili u tim teškim situacijama, da ne učine zlo. I to je činio pomažući im na razne načine. Poznato je da je išao po mjestu, tajno ostavljao novce i darove za one ljude, djecu kojima je to bilo potrebno.“ U nastavku homilije vlč. Rajković je poručio vjernicima da se brinu za svoje bližnje, pogotovo u ove zimske dane. Poručio im je da se ne smije dogoditi da netko oko nas živi, a da nema što jesti ili se ogrijati, te nastavio: „Često ljudi od svog ponosa, ne traže pomoć.  Biti potrebit pomoći jest biti ponizan. Mi smo uvijek od Boga potrebiti pomoći. Od Boga uvijek moramo tražiti pomoć, pa čak i u neizlaznoj situaciji. Tu je također primjer sveti Nikola koji je molio i za druge zato je i zaštitnik putnika, mornara i mnogih drugih. Sjećamo se događaja iz Isusova vremena kada je bila oluja na moru, pa su ga probudili, a on je svojom molitvom stišao valove. Na kraju krajeva u životnim burama često puta nismo mi u mogućnosti savladati nešto. Jednostavno nismo moćni. Trebamo zamoliti Boga da nam pomogne. Priznati da smo nemoćni i da nam treba Božja pomoć. Trebamo svjedočiti svoju vjeru. Upravo i sveti Nikola nije bio neki govornik. On je uvijek svjedočio svoju vjeru djelima. Zato se i mi potrudimo primiti križ nekoga drugoga na svoja ramena  te je to upravo put našega spasenja . Ne moga, nego našega spasenja, jer ja se ne mogu sam spasiti. To je i Kristova poruka, pomažući jedni drugima idemo putem Kristovim i tako se ožemo spasiti.“

Slijedila je molitva vjernika u kojoj se molilo za papu, biskupa, svećenike, za župljane župeNovi  Slankamen te sve vjerne mrtve.

Na koncu svete mise župnik je zahvalio braći svećenicima svakom ponaosob, svim Nikolama, Nikolinama i svima koji danas proslavljaju svoga zaštitnika zaželio sretan imendan, a prisutnoj dječici je podijelio darove od svetog Nikole.

Bratski stol bio je pripremljen za svećenike i hodočasnike na Čardi u Starom Slankamenu.

                                                                                                                      Darko Peka