PROSLAVA SVETOG NIKOLE U PETROVARADINU

11. prosinac 2014.

PETROVARADIN, (TU) - Proslava svetoga Nikole, biskupa ni ove godine nije protekla bez programa za djecu koji je, u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ održan u petrovaradinskoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Petrovaradinu.
Na svečev dan, u subotu 6. prosinca, župnik Stjepan Barišić služio je večernju sv. misu na kojoj su se pjevale adventske pjesme. Nakon završnog blagoslova, započeo je program. Dječiji tamburaški orkestar HKPD-a „Jelačić“ zasvirao je i zapjevao skladbu u čast sv. Nikoli, najavljujući pojavak triju članica dramske sekcije odjevenih u anđele. U ulogama glasnika Božjih, one su veoma zanimljivo, na djeci pristupačan način, animirali i poticalinazočne mališaneda odrecitiraju ili otpjevaju neku prigodnu pjesmicu.
Ljutiti ulazak Krampusa sve je pokvario. Ričući kao lav, plašio je djecu od kojih su se mnoga tiskala uz skute roditelja, plakajući i vriščući. No, ubrzo je stigao sveti Nikola koji ga je istjerao, dočaravajući tako djeci pobjedu Dobra nad Zlim.
Živa slika radosne djece, glumaca i tamburaša koji su pjevali poznatu pjesmu „Zvončići, zvončići“ pretočena je potom u podjelu više od sedamdeset paketića sa darovima, te fotografiranjem sa sv. Nikolom koji je obećao da će ih i iduće godine pohoditi.
Petar Pifat