PROSLAVA SVETOG ILIJE PROROKA – CRKVENI GOD U LJUBI

21. srpanj 2019.

LJUBA (TU) - U subotu, 20. srpnja 2019., svečanim euharistijskim slavljem, u 10.00 sati, proslavljen je crkveni god u Ljubi. Mjesto Ljuba, koje se nalazi na samoj granici sa Hrvatskom (granični prijelaz Ljuba – Principovac-Ilok), u samom centru sela ima crkvu koja je posvećena svetom Iliji, proroku. Mjesto Ljuba je filijalno mjesto župe Sveti Mihael, arkanđeo Erdevik.

Od ranih jutarnjih sati, tradicionalno je započeo dolazak hodočasnika u ovo malo mjesto, na Ilinje, kako to znaju reći. Hodočasnici su došli iz svih okolnih sela, a bilo je hodočasnika i iz hrvatskih mjesta, kao i iz Njemačke.

Euharistijsko slavlje, predslavio je uzpravitelj erdevičke župe Sveti Mihael, arkanđeo, vlč. Ivica Zrno, uz koncelebraciju vlč. Nikice Bošnjakovića, župnika župe Presveto Srce Isusovo u Šidu.

U svojoj homiliji, vlč. Zrno je ističući vjernički primjer svetog Ilije, proroka, podsjetio da nam sveti ilija, iako godinama daleko, svojim životnim primjerom ima što reći, te nam je i u današnje vrijeme veliki uzor, primjer i poticaj.

Mi danas govorimo o životnom primjeru čovjeka koji je živio prije nas. Ne radi se o vremenskom razmaku od 100 ili 200 godina, nego o gotovo 3000 godina. Možda ćemo si postaviti pitanje zašto je to za nas danas važno? Važno je! Kako ne? Ako pogledamo život i djelo ovog velikog proroka, prvo što se može uočiti jest da mu život nije bio nimalo jednostavan. Zbog Gospodina nema mira. Dok vrijeme i politička klima na dvoru nameće druga božanstva, sam Ilija je borac za Istinu i pravoga Boga. I bez obzira na sve prijetnje, pa čak i kada mu je život u opasnosti, ne odustaje od svojih stavova i vjerničkih uvjerenja. Upravo ta čvrstoća vjere traži se i danas. Prorok Ilija je bio, s jedne strane veliki slušač Božje Riječi, a s druge revni izvršitelj Božje volje. U tome nam je snažni primjer, poručio je vlč. Zrno.

Na koncu euharistijskog slavlja, vlč. Zrno je pozdravio sve okupljene i zahvalio na svemu što se čini kako bi se i ova mala zajednica osjećala lijepo na dan svoga nebeskoga zaštitnika.

Zatim je uslijedio poziv da se radosni susret koji je započeo Euharistijom, nastavi i nakon euharistijskoga slavlja u dvorištu crkve.

 

Ivica Zrno