PROSLAVA SVETOG ANTUNA PADOVANSKOG U NIKINCIMA

 

Nikinci_Sv._Antun_2011_VI

NIKINCI, 13. lipnja 2011. - Svetkovina Svetog Antuna Padovanskog proslavljena je svečanim pontifikalnim misnim slavljem u Nikincima koje je predslavio biskup srijemski Đuro Gašparović sa domaćim župnikom i drugim svećenicima. 

      Nikinci_Sv._Antun_2011_II

      NIKINCI, 13. lipnja 2011. - Svetkovina Svetog Antuna Padovanskog, naslov župne crkve, crkveni god i hodočasnički dan, proslavljena je svečanim pontifikalnim misnim slavljem u Nikincima uz sudjelovanje brojnih hodočasnika, kako vjernika župe slavljenice tako i štovatelja Sveca koji su došli iz drugih mjesta.


Nikinci_Sv._Antun_2011_VII

Nikinci_Sv._Antun_2011_IV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Misu je predslavio biskup srijemski Đuro Gašparović zajedno sa župnikom domaćinom Ivicom Živkovićem i drugim svećenicima srijemskomitrovačkog dekanata i iz drugih župa, dok su neki od njih bili na raspolaganju za svetu ispovjed.

Nikinci_Sv._Antun_2011_III

      Biskup je u homiliji predstavio lik i život svetog Antuna Padovanskog i naglasio da je za njegov život i kršćanski vjernički rast zahvalan plemenitoj kršćanskoj obitelji koja ga je u odgoju nesvjesno pripremala za svećenički i redovnički poziv. Isus Krist ga je po krštenju odabrao, pozvao, kroz mnoge poteškoće pripremao, te po svećeništvu poslao poput apostola i ostalih učenika, rekao je biskup i nastavio da ga je Bog pozvao, a Antun se odazvao, Bog ga je hvatao za ruku, Antun mu se predao, Bog ga je vodio, Antun ga je slijedio, Bog ga je poslao, Antun je pošao. Tako se Božjom silom, a svojim koracima uspeo do vrhunca svetačke slave. Zato sveti Antun to svoje uzdignuće mora zahvaliti, uz Božju milost i svoje sile, isto tako i svojim roditeljima, svojoj obitelji jer, bez sumnje, zdrava obiteljska atmosfera i čvrsta vjera roditelja bile su prva njegova plemenita karika koja je bila putokaz njegova života. Molitva i razmišljanje o vjerskim istinama, želja za mučeništvom za Krista Gospodina, vjera, ljubav prema Bogu, samilost prema siromasima i potrebnima, duh molitve, poniznost i sve ostalo, doveli su ga do toga da postaje jedan od najvećih i najomiljelijih svetaca u povijesti kao teolog, čudotvorac i obratitelj, propovjednik poniznosti, strpljivosti, ljubavi i samilosti prema siromasima, naglasio je biskup predvoditelj slavlja.

Nikinci_Sv._Antun_2011_V

      Kako danas uprisutniti u našoj kršćanskoj svakidašnjici život i apostolski rad svetog Antuna, posebno u našoj Srijemskoj biskupiji, u našim župama i obiteljima, kako bismo bili znak i navjestitelji Kraljevstva Božjega, zapitao se biskup Gašparović i nastavio da se moramo staviti na raspolaganje drugima, posvjedočit im svoju vjeru, dati im svoje vrijeme, prijateljstvo, stručnost i svoj život. To je uvjet da budemo navjestitelji, naglasio je biskup, ali i znak da nas je snaga Kraljevstva Božjega preobrazila po novoj evangelizaciji koju predajemo drugima. Isus nas šalje ukućanima, šalje nas u naše obitelji, suradnicima, našim župnim zajednicama, cijeloj Crkvi, napose siromašnima. On želi da svima pomognemo. Želi da to činimo sa sviješću da smo na to po krštenju pozvani. Oboružani smo Isusovom vlašću za područje gdje se možemo založiti. Blago nama, potakao je biskup, ako opravdamo s Isusovom milošću svoje dostojanstvo, poziv i poslanje na veću suradnju u spasenju svijeta. Isus nam želi po svojoj riječi i sakramentima zapaliti srce, da o tome više razmišljamo. O pravom odgovoru ovisi naša budućnost, zaključio je biskup predslavljenik. Na završetku misnog slavlja, svi nazočni, a posebno djeca, primila su blagoslov.

      Svečana i milosna događanja bila su istoga dana i u svim župama diljem Srijemske biskupije, a posebno u Srijemskoj Mitrovici, u katedrali manjoj bazilici, na svetim misama u 9,30 i 19,00 sati. Mise je predvodio preč. Eduard Španović, župnik, dekan i generalni vikar. Slavljima je nazočio veliki broj župljana. Na večernjoj svetoj Misi uz župnika i kapelana vlč. Maria Paradžik, koncelebrirao je i grkokatolički srijemskomitrovački župnik, vlč. Zinovij Vovk. U prepunoj katedrali među vjernicima najbrojnija su bila djeca, njih preko dvjesto i pedeset. Na završetku misnog slavlja, sva su djeca primila pojedinačni blagoslov. Tokom cijeloga dana, pobožnost svetom Antunu obavljala se u crkvi i u župnom dvorištu u lijepo uređenoj sjenici. Nekoliko tisuća vjernika hodočastilo je tokom cijelog dana od ranih jutarnjih sati pa sve do večeri. Brojne svijeće i molitve te zahvale za primljene milosti na zagovor svetog Antuna vinule su se iz katedrale i župnog dvorišta Srijemske Mitrovice danas u nebo, Bogu na ugodan miris, što daje nadu u bolju budućnost i blagostanje ovoga grada.

 

Ivica Živković

 

Ivica Živković