PROSLAVA SVETE ANE U SOTU

26. srpanj 2020.

SOT (TU) – Blagdan sv. Ane je za vjernike Sota zavjetni dan, te ga svake godine svečano obilježe

Pokraj Sotskoga jezera, daleko od puta, vjernici su prije više od sto godina podigli zavjetnu kapelu sv. Ani. Mještani pričaju da su vremenske nepogode nekoliko godina uzastopno uništavale njihove usjeve, te su s tadašnjim župnikom odlučili zavjetovati se sv. Ani. Njoj u čast su Stjepan i Ilka Njilica davne 1918. godine sagradili kapelicu, koja i danas stoji 

na istom mjestu. Svake godine služili su Misu u crkvi, a onda traktorima odlazili do kapele i tamo se molili i pjevali. Prije pet godina pored kapelice je podignut ljetnikovac, pa se od tada Misa služi tamo. Tako je bilo i ove godine na zavjetni dan, 26. srpnja 2020.

Božje kraljevstvo ispred svega

Svetu Misu u 18 sati služio je župnik vlč. Nikica Bošnjaković. On je u svojoj propovijedi posebno naglasio vrijednost Božjega kraljevstva, osvrćući se na naviješteno Evanđelje, u kojem se njegova vrijednost uspoređuje s pronađenim blagom ili dragocjenim biserom. Kazao je da zbog Božjega kraljevstva vrijedi sve ostaviti, jer nikako nam ne smije biti važnije materijalno. Kao vjernici, kršćani, moramo živjeti za njega već ovdje na zemlji.

Isus želi da mu se više približimo, da mu više vjerujemo. Posebno to traži kada dopusti da nam se dogode neke nevolje. On želi da smo mu uvijek blizu. Želi dušu koja se trudi radi, ali stalno misli na Nebesko kraljevstvo, rekao je vlč. Bošnjaković.

Propovijed je zaključio porukom da je mudar čovjek onaj koji od Boga traži mudrost u vršenju Njegove volje, kao što je učinio Salomon, jer je u ovom životu sve nesigurno i prolazno.

Nakon svete Mise u ljetnikovcu je poslužena večera za okupljene, koju su pripravili sotski zemljoradnici u znak zahvalnosti sv. Ani za dobru žetvu, a vrijedne domaćice su donijele kolače. Stoga su se svi zadržali nakon Mise na večeri i druženju u prirodi, poštujući propisane mjere zaštite.

 

Tekst: Ana Hodak

Foto: Ana Hodak