PROSLAVA SVETE ANE – CRKVENI GOD U LAĆARKU

29. srpanj 2019.

LAĆARAK (TU) - U petak, 26. srpnja 2019. godine, svečanim euharistijskim slavljem, proslavljen je crkveni god u Laćarku. Euharistijsko slavlje predslavio je msgr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru, uz suslavljenje 10 svećenika iz Srijemske biskupije, Đakovačko-osječke nadbiskupije, kao i predstavnika grkokatoličkog – istočnog obreda.

Ovogodišnja proslava svete Ane bila je pokazatelj zajedništva i različitih obreda Crkve, ali i pokazatelj  zajedništva Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.

Na početku euharistijskog slavlja, domaći župnik, vlč. Ivica Zrno, pozdravljajući predslavitelja rekao je:

Preuzvišeni gospodine Nadbiskupe!

Radosni smo i počašćeni Vašim sudjelovanjem u današnjem euharistijskom slavlju. Župa svete Ane u Laćarku ima brojne trenutke koje će pamtiti i pisati zlatnim slovima u svojoj povijesti, a ovaj dan je svakako jedan od tih.

Danas Vam želimo reći veliko hvala! Mnogi su razlozi tome, a naglas ćemo izreći samo ono najvažnije. Upravo Vi ste, preuzvišeni gospodine Nadbiskupe, bili prisutni u početku i rastu ove crkve i zajednice, a to se na osobit način vrednuje.

Na dan 26. 7. 2003., dan kada je osnovana Rimokatolička župa sveta Ana u Laćarku zapisano je:

„Zlatnim će slovima biti upisan 26. srpnja 2003. u srca vjernika župe Srijemska Mitrovica i u povijest „kićenog Srijema“. Toga dana, na blagdan svete Ane, osnovana je na teritoriju srijemskog dijela Đakovačke i Srijemske biskupije nova župa Laćarak sa filijalama: Martinci, Kuzmin, Divoš, Čalma, Stara Bingula i Manđelos. Povijesno euharistijsko slavlje na blagdan svete Ane predvodio je Đakovački i Srijemski biskup mons. Marin Srakić…“

Tada ste izrekli značajnu rečenicu kako započinje povijest jedne župe. Danas smo ovdje, okupljeni oko Stola Gospodinova, kako bismo rekli da povijest ima još stranica za napisati.

Osnovati jednu župu nije mala stvar. Štoviše, radi se o veoma odgovornoj odluci. Povijest govori i svjedoči koliko je to bilo potrebno i opravdano u onom trenutku, dok nam sadašnjost govori koliko je to bio vizionarski potez, osobito u kontekstu obnovljene Srijemske biskupije. On je bio i ostao na dobro, duhovnu korist i spasenje duša vjernog puka u Laćarku. U tome prepoznajemo Vašu pastirsku brigu i izričemo Vam hvala!

 U svojoj homiliji, msgr. Marin Srakić, istaknuo je kako se s velikom radošću sjeća dana kada je posvećena crkva svete Ane u Laćarku. A posvećena je kako bi primala sve one kojima je potrebna okrjepa u Bogu, posvećena je da radi, ne da bude zatvorena.

Govoreći o svetoj Ani, te njezinoj vjerničkoj ulozi za naše živote, istaknuo je kolika je važnost žene za naše obiteljske zajednice. Citirajući papu Pia XII., podsjetio je sve okupljene da svaka obitelj ima svoje sunce – to je žena. I dok vrši ulogu majke i supruge, žena nije ponižena nego je nositeljica središnje uloge u ljudskom društvu, u obitelji. Zato drage žene, majke, supruge,… danas je vaš dan, poručio je msgr. Marin Srakić.

Na koncu euharistijskog slavlja, župnik domaćin, vlč. Zrno pozdravio je sve okupljene, predstavio sve kolege svećenike i zahvalio na svemu što se čini kako bi se i ova mala zajednica osjećala lijepo na dan svoje nebeske zaštitnice.

Nakon euharistijskog slavlja, okupljeni vjernici okrijepili su se pripravljenom zakuskom, te su druženje nastavili kroz lijepu riječ i radosno druženje.

 Ivica Zrno