PROSLAVA SVETOG DIMITRIJA, ĐAKONA I MUČENIKA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

29. listopad 2018.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U petak, 26. listopada u srijemskomitrovačkoj prvostolnoj crkvi – manjoj bazilici sv. Dimitrija, svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je svetkovina sv. Dimitrija, đakona i mučenika. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je krčki biskup Ivica Petanjak, u zajedništvu s domaćim srijemskim biskupom Đurom Garparovićem te đakovačko-osječkim nadbiskupom metropolitom Đurom Hranićem, požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem, nadbiskupom i metropolitom beogradskim Stanislavom Hočevarom, biskupom subotičkim Ivanom Pénzesom te apostolskim egzarhom za grkokatolike u Srbiji i Crnoj Gori Đurom Đuđarom.

Slavlje je uzveličalo 40-ak svećenika i đakona iz Srijema i Hrvatske, a sudjelovao je i veliki broj vjernika iz srijemskih župa, koji su u zajedništvu s domaćinima proslavili nebeskog zaštitnika Srijemske biskupije. Nazočili su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji kao i predstavnici lokalne građanske vlasti.

Ovogodišnja proslava Dimitrijeva ostat će obilježena biskupijskim hodočašćem Krčke biskupije koje se odvilo pod geslom „Putevima svjedoka vjere i domoljublja“. Oko 500 hodočasnika Krčke biskupije, predvođenih njihovim pastirima, hodočastilo je ovom prigodom u središte Srijemske biskupije. Ovim hodočašćem upoznali su se sa Srijemskom biskupijom i životom vjernika.

Na početku je domaći biskup Gašparović pozdravljajući sve uputio riječi dobrodošlice te izrazio iskrenu radost zbog samog događaja i slavlja, kao i zbog zajedništva s hodočasnicima iz Krčke biskupije. Biskup predslavitelj Ivica Petanjak, govoreći o prvim vremenima Crkve, osvrnuo se na činjenicu da je negdašnji Sirmium bio rasadište vjere te širenja Kristove riječi okolnim krajevima. U tom, za kršćane veoma opasnom vremenu, djelovao je i sv. Dimitrije, đakon, svetac čiji dan danas slavimo. On je, kao i mnogi drugi vjerni svjedoci, radije izabrao smrt, nego zatajenje Isusa Krista. U svom duhovnom rastu trebamo se vratiti na izvore, na Izvor.

„To nije jednostavno pres    likavanje nečijeg života na svoj život ili onog vremena na naše vrijeme. Izvor je uvijek isti, ali na tom izvoru uvijek teče nova voda. Zato se i zove izvor jer je uvijek svježi i uvijek novi, makar je isti. Kad bi na izvoru bila ista voda postala bi žabokrečina i nitko je ne bi poželio piti. Vratite se na svoje izvore i na vrijeme prvih mučenika, znači vratite se njihovom oduševljenju i njihovom zanosu“, poručio je biskup Petanjak

Svečano liturgijsko pjevanje, za vrijeme euharistijskog slavlja, animirao je mješoviti zbor župe svetog Dimitrija iz Srijemske Mitrovice, pod vodstvom s. Cecilije Tomkić, voditeljice zbora. Slavlje je nastavljeno bratskim stolom u župnome dvoru te u župnim prostorijama. Ivica Zrno