PROSLAVA PRVOG ROĐENDANA LITERARNE SEKCIJE HRVATSKE ČITAONICE 'FISCHER' – SURČIN

SURČIN (TU) - U petak, 28srpnja, Čitonica Fischer priredila je proslavu prvog rođendana svoje literarne sekcije. Zbog kišnog vremena svečanost je održana u dvorani.Članovi literarne sekcije uz podršku članova muzičke sekcije osmislili su lijepo literarno - muzičko veče. Irena Obradović voditeljica literarne sekcije je sa ostalim članovima Markom Kljajićem, Lukom Katićem, Marijom Brzić, Ivicom Ljevarom i Stjepanom Volarićem tijekom prve godine postojanja pokazala kako poezija i aforizmi daju umjetnički ton nastupima Čitaonice a tematske literarne večeri, koje su bile posvećene sv. Ceciliji i Iliji Okrugiću Srijemcu, obogatile su živote članova Čitaonice Fischer, kako je u svom govoru istakla predsjednica upravnog odbora udruge Katica Naglić. Takođe su se prisutni prisjetili prvog surčinskog pjesnika Hrvata koji je objavio knjigu pjesama, Pavla Pavlovskog, koji je bio preteča literarne sekcije.Irena Obradović je predstavila rad literarne sekcije u protekloj godini, bili su to nastup u obilježavanju prve godišnjice Čitaonice Fischer, nastupi na manifestaciji „Sreijemci Srijemu“ lani i ove godine, pa na prvom javnom nastupu Čitaonice Fischer na „Bojčinskom kulturnom letu“ početkom srpnja ove godine i već pomenutim događajima u samoj ćitaonici.

Na proslavi svi sudionici su čitali svoja autorska dijela i domaći i gosti. Gosti su bili Danijela Lukinović pjesnikinja, članica zemunske čitaonice „Ilija Okrugić“, Ljiljana Crnic pjesnikinja i predsjednica HKC Beograd a bilo nam je zadovoljstvo čuti pjesme Katarine Čeliković kojaje uz zamolbu predsjednice udruge, kako je sama rekla, prvi put u javnosti pročita svoje pjesme. Kako je predsjednica literarne sekcijenajavilabila je to poezija raznih stilova i formi koja je pisana uvijekiz srca, emocija i najdublje proživljenih trenutaka a sinoć je prožela srca svih prisutnih.Kratak, jezgrovit, jasan i kritičan, ironičan ili duhovit, ponekad dvosmislen onaj koji nas stavlja pred sud vlastitog ogledala, to je bila Irenina najava aforizama koji je publici predstavio Stjepan Volarić.

Muzička sekcija se predstavila pojedinačnim nastupima Filipa i Željka Brzića i nastupom sastava „Momci sa Orešca“. Bila je to pop muzika, splet ozbiljne glazbe ili starogradske pjesme čiji je tekst pisao Ilija Okrugić Srijemac.

Katarina Čeliković predstavnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata pozdravila je razvoj i napredak literarne sekcije čitaonice Fischer, toplim riječima pohvalila je prvu predstavnicu ove sekcije, Irenu Obradović, koja je učestvovala ove godine u „Liri naivi“ i čije su dvije pjesme objavljene u njenom zborniku.Poželjela je da i ostali pjesnici pošalju svoje pjesme, a zatim je objavila sretnu vijest da je literarna sekcija Čitaonice Fischer odabrana da bude domaćin „Lire naive“ iduće godine u Surčinu, što je Čitaonica sa zadovoljstvom prihvatila.

Kako je predsjednica udruge u svom govoru istaknula prisustvo mnogobrojne publike govori da su ljudi željni lijepog i da biraju lijepo,ovoga puta poeziju i muziku. Pozvala je prisutne da u sebi podstaknu kreativnost i da je dođu iskazati u Čitaonici Fischer ili da samo dođu podržati druge. „Dođite nam uvijek, sa sobom ponesite dobro raspoloženje i izaberite da budete osoba koji će svoje voljeti a tuđe poštivati“ Čestitajući rođendan literarnoj sekciji poželjela im je da se i dalje razvijaju a Čitaonica će ih uvijek podržavati. Jedan od načina podrške je objavljivanje njihovih radova u zborniku koji je planiran do kraja ove godine, koji će financijski podržati i HNV.

                                                           Katica Naglić