PROSLAVA MALE GOSPE U SRIJEMSKIM KARLOVCIMA

09. rujan 2014.

SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) – U ponedjeljak, 8. rujna 2014. godine, vjernici župe Srijemski Karlovci u zajedništvu s vjernicima susjednih župa Petrovaradinskog dekanata Srijemske biskupije pohodili  su Kapelu Gospe od Mira i proslavili blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije u narodu poznat kao “Mala Gospa.” Euharistijsko slavlje je predvodio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović u zajedništvu s Markom Lončarom, župnikom župe Srijemski Karlovci i svećenicima petrovaradinskog dekanata:
Markom Lošom, župnikom župe Sveti Rok u Petrovaradinu 3, Stjepanom Barišićem, župnikom župe Uzvišenje svetog Križa u Petovaradinu 2, Dušanom Milekićem, župnikom u župi Inđija. Ove godine u Kapeli Gospe od Mira u Srijemskim Karlovcima na poseban način bilo je svečano jer je  domaći župnik Lončar proslavio  40. obljetnicu svećeništva i pod svetom misom srijemski biskup Gašparović je podijelio sakramente svete Potvrde 25 krizmanika.
Pozdravljajući sudionike u Kapeli Gospe od Mira župnik Lončar je izrazio dobrodošlicu biskupu, svećenicima i okupljenim vjernicima. Osvrnuo se na svojih plodnih 40 godina svećeništva i kratko prikazao svoj svećenički život i rad u pastoralu i znanstvenoj djelatnosti, te je predstavio 25 krizmanika.
Svečanost je pjesmom uzveličao crkveni zbor župe Presvetoo Trojstvo u Srijemskim  Karlovcima.
Prigodnu homiliju je održao biskup Gašparović koji je istakao: “Kao što se Marija nije nikada rastavila od Isusa u Palestini, ne rastavlja se od njega ni danas. A ako se ne rastavlja od njega, ne rastavlja se niti od nas. Kao što je u Isusu gledala Božjeg Sina, tako danas u nama krštenima i krizmanima čuva i brani život Božje djece. U svetom krštenju, krizmi, pričesti i ispovjedi, kao i u svakoj molitvi i dobrom djelu, Isus «raste» u kršćanskoj duši. Potvrda ili krizma koju danas slavimo je naš Nazaret: po njoj mi kao i Krist «rastemo u mudrosti i znanju», da mognemo svojim životom i svojim riječima priznavati svoju vjeru.”
Biskup je okupljenima krizmanicima poručio: “Dragi krizmanici, a i dragi vjernici! Živite zajedništvo vjere svaki put kad se zajedno sastajete. Aktivno i velikodušno sudjelujte u životu ove župe, svaki put kad to od vas ova župna zajednica preko župnika zatraži. A zatim, po Duhu Svetom koji vam je dan, dragi krizmanici, posvećujte svoje obitelji. Donosite u vaše obitelji mir, radost, slogu, a napose ljubav, i to pravu Kristovu ljubav. Tada ćete biti slika svoje obitelji koja vas se neće stidjeti i u kojoj neće biti razočaranja ili malodušnosti. Sloga, ljubav, poštovanje i poslušnost u vašim obiteljima svjedočit će prisutnost Duha Svetoga kojeg sada primate po ovom sakramentu Potvrde ili Krizme. Nastavite živjeti pravim kršćanskim životom i ubuduće, i u školi i u zajednici vjernika i u svakom trenutku i na svakom mjestu gdje ste prisutni. Nemojte zastati na tom putu rasta. Nemojte dozvoliti da se na vama ostvare Kristove riječi, da ćete se svi razbježati a njega ostaviti sama.“
Govoreći o slavljeniku Lončaru biskup je naglasio poziv i službu svećenika, koji je od Isusa pozvan i poslan ljudima, te je rekao: „U Crkvu Kristovu, sagrađenu od živog kamenja, ugrađeni smo po krštenju, a ugrađen je i poslanik Božji – svećenik. Svećenik je čovjek koji je u sebi čuo poziv Kristov i odazvao se zovu svoga Gospodina. Svećenik je čovjek koji se predao Isusu Kristu s punom odlukom, cijelim bićem i za cijeli život. Predao mu se prije 40 godina vaš župnik vlč. mag. Marko Lončar koji danas slavi tu obljetnicu. I kad se predao Bogočovjeku, onda ga je on ispunio svojim darovima, obogatio ga je svojom porukom, ovlastio svojim poslanjem, uključio ga je u svoje djelo i poslao ga k ljudima, poslao ga je i k vama dragi vjernici Srijemskih Karlovaca. On je Kristu predan i od Krista poslan da vam daje velike darove Božje, to je svjetlo Božanske Istine, to je Tijelo i Krv Kristova, to su darovi poučavanja i posvećenja. On je onaj komu možete povjeriti svoje misli, na koga možete nasloniti svoju savjest. U svojoj velikodušnosti, dosljednosti i vjernosti stoji uz vas, uz obitelji kojima Riječju Božjom rasvjetljuje savjest, učvršćuje zajedništvo istinom i milošću Božjom. On je s onima koji trpe i s onima koji se raduju. On pridiže pale, ohrabruje progonjene radi pravde. On daruje Isusa Krista svakom čovjeku. Na toj 40. obljetnici mu čestitamo.“
Na koncu slavlja župnik je zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji i izvedbi ovoga slavlja i pozvao vjernike da se i poslije mise okupe na druženje u prostoru Kapele Gospe od Mira.
        

 

                                                                                                                             Tomislav Mađarević