PROSLAVA JUBILEJA U KUKUJEVCIMA

KUKUJEVCI (TU) – Za obilježavanje 250 godina od izgradnje crkve u ovome srijemskome mjestu započeta je njezina obnova

Crkva u Kukujevcima sagrađena je davne 1770. godine i spomenik je kulture od velikog značaja. Svojom monumentalnošću ističe se među rimokatoličkim crkvama u Srijemu. Bila je znatno oštećena u Drugom svjetskom, ali joj obnovom nije vraćen izvorni izgled. Tijekom ratnih zbivanja 1990-ih godina, nakon iseljavanja Hrvata iz Kukujevaca, crkva je zapuštena i devastirana. Čak je jedno vrijeme u njoj bila pilana.  Propadala je gotovo 30 godina, te dovedena u takvo stanje da se toranj gotovo urušio, a krov je odavno propao. Otkako su katolici napustili mjesto u njoj gotovo da i nije služena sveta Misa.

Zavjet prije tri godine

Ipak sadašnji župni upravitelj vlč. Nikica Bošnjaković u dogovoru sa srijemskim biskupom mons. Đurom Gašparovićem, odlučio je pokrenuti proces obnove i rekonstrukcije ove velebne crkve. Biskup Gašparović je 8. rujna 2017. na svetoj Misi, koju je služio na zavjetni dan župe Kukujevci pred zavjetnom kapelom Gospe u polju, dao odobrenje i blagoslov za pokretanje procesa obnove crkve. Tom prigodom je kazao: „Zavjetovali smo se Blaženoj Djevici Mariji, Gospi u polju, da ćemo joj obnoviti zavjetnu kapelu i dolaziti svake godine 8. rujna  na njezin rođendan u istu kapelu u polju, a Ona nama neka pomogne u rekonstrukciji tornja, krova i cijele župne crkve Presvetoga Trojstva u Kukujevcima.“ Od tada se započelo s prikupljanjem sredstava, te su raspisani natječaji.

Pristigla novčana pomoć

Podrška i novčana pomoć za obnovu kukujevačke crkve stigla je od mons. Đure Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa i mons. Marina Srakića, nadbiskupa u miru. Pomogla je i Zavičajna udruga Kukujevci, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca iz Salzburga. Na sam dan proslave ovog značajnog jubileja, Olgica Lakonić savjetnica za vjersko graditeljstvo pri Upravi za suradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama pri Ministarstvu pravde Vlade Republike Srbije, obavijestila je domaćeg župnika Bošnjakovića, da je na osnovu ovogodišnjeg natječaja na kojem je sudjelovala župa Kukujevci, direktor Uprave za suradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama, Mileta Radojević potpisao ugovor za donaciju u iznosu od milijun dinara, za namjenu rekonstrukcije tornja na župnoj crkvi u Kukujevcima.

U tijeku je prva faza radova

Prvi dio planiranih radova su oni na tornju, a u budućem periodu je u planu izrada zidanoga stropa – svoda crkve, nad kojim treba biti izvorni krov, kakav je bio prije oštećenja. Glavni projekt rekonstrukcije izradila je projektantska kuća Šidprojekt d.o.o. uz suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Srijemskoj Mitrovici. S izvođačem PRZR Zidar RIV Šid potpisan je ugovor u srpnju prošle godine, a prva faza započeta je u kolovozu, pod budnim okom nadzornih organa ing arh. Nevenke Vidić i ing arh. Ivana Filipovića.

Misno slavlje pred zavjetnom kapelom

Obljetnica od izgradnje crkve i početak radova na njezinoj rekonstrukciji proslavljeni su misnim slavljem na zavjetni dan, 8. rujna, svetom Misom u 11 sati pred Gospinom kapelom u kukujevačkom ataru. Misu je predvodio  srijemski biskup mons. Đuro Gašparović u koncelebraciji sa župnim upraviteljem vlč. Bošnjakovićem. Na samom početku slavlja župnik domaćin se zahvalio biskupu što je odobrio početak obnove crkve, te naglasio da je sve što se poslije toga pogodilo djelo Blažene Djevice Marije kojoj su se vjernici zajedno s njime prije tri godine zavjetovali.

Biskup Gapšparović je u homiliji najprije istaknuo primjer Blažene Djevice Marije kao one koja je bila spremna na suradnju s Bogom.

Ona je osoba koja svojim pristankom omogućuje silazak Boga u ljudsku povijest. Njezin odgovor je preuzimanje silne odgovornosti za ostvarenje onoga što Bog hoće“ kazao je bIskup, te dodao: „Bog djeluje dok čovjek sudjeluje. On uvijek ima planove koje želi ostvarivati uz suradnju čovjeka. Pozvani smo izaći iz svog uhodanog života, pozvani smo na akciju koja treba prerasti u povijesnu dimenziju koja će donijeti sreću čovječanstvu. Pozvani smo na neprestano obraćenje i hod prema Bogu.

Uslišane molitve

U nastavku propovijedi Biskup se osvrnuo na proslavu jubileja, koji se obilježava obnovom: Ovom svetom Misom zahvaljujemo Mariji što je uslišala naš zavjet, što je izmolila pred trojedinim Bogom početak potpune obnove naše crkve Presvetoga Trojstva u Kukujevcima. U njoj su mnogi od danas prisutnih, ali i brojni Kukujevčani koji su uslijed ratnih okolnosti morali napustiti svoje rodno mjesto, primili svete sakramente. Djelo trojedinoga Boga je dar da je crkva u Kukujevcima sagrađena prije 250 godina. A djelo Blažene Djevice Marije je da se ova crkva narušena i oronula, obnavlja. Ona je djelo božjega hrama u kojemu ćemo se mi ponovno sastajati. Ovaj jubilej i obnova crkve nas poziva na još snažniju vjeru i obnovu nas samih, koji smo članovi žive Crkve, kazao je mons. Gašparović.

Uskoro završetak prve faze radova

U prvoj fazi rekonstrukcije crkve pored rekonstrukcije tornja u planu je i postavljanje novog križa na njen vrh.

Crkva je u prilično lošem i trošnom stanju još od vremena Drugog svjetskog rata kada je srušen toranj. Od tada do danas neznatno se ulagalo u njenu rekonstrukciju. Došlo je vrijeme da se nešto uradi. U prvoj fazi je u planu da se završi toranj sa kompletnom fasadom te da se postavi križ na visini od 50 metara. Nadamo se da će radovi biti završeni ako ne koncem ove godine, onda na proljeće. Radovi su prilično zahtjevni i izazovni. Sanacija na samom tornju iziskuje puno vremena, ali sve ide po planu i onako kako treba. Nadamo se uspješnom završetku prve faze radova i da u radosti proslavimo i taj dan, kaže izvođač radova Rado Perić.

Ana Hodak/Suzana Darabašić

Fotografije: Ana Hodak/Župni ured Kukujevci