PROSLAVA GOSPE SNJEŽNE – 'VELIKIH TEKIJA“ U PETROVARADINU

15. kolovoz 2012.

V.Tekije_2012._pf12PETROVARADIN (TU) - Slavlje Velikih Tekija proslavljeno je 4. i 5. kolovoza na Tekijama u Petrovaradinu. Vjernici iz svih župa Srijemske biskupije, kao i hodočasnici iz Beogradske nadbiskupije, Subotičke i Zrenjaninske biskupije, Apostolskog egzarhata za vjernike bizantskog obreda u Srbiji i Crnoj Gori te iz Hrvatske pristupali su tih dana sakramentu ispovjedi na hrvatskom, mađarskom i staroslavenskom jeziku te su sudjelovali u misnim slavljima.      PETROVARADIN (TU) - Hodočašće na Velike Tekije u svetište Gospe Tekijske u Petrovaradinu proslavljeno je i ove godine u osamnaestu nedjelju kroz godinu na spomendan Snježne Gospe 5. kolovoza. Slavlje je započelo 4. kolovoza dolaskom vjernika hodočasnika iz svih župa Srijemske biskupije, kao i iz Beogradske nadbiskupije, Subotičke i Zrenjaninske biskupije, Apostolskog egzarhata za vjernike bizantskog obreda u Srbiji i Crnoj Gori te iz Hrvatske i drugih zemalja. Hodočasnici su pristupali sakramentu ispovjedi na hrvatskom, mađarskom i staroslavenskom jeziku.

  V.Tekije_2012._pf3

      Večernju pontifikalnu misu predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, u koncelabraciji sa srijemskim biskupom mons. Đurom Gašparovićem, mons. Eduardom Španovićem, generalnim vikarom srijemske biskupije te svećenicima Srijemske,  Subotičke i drugih biskupija.

  V.Tekije_2012._pf4

      Sudionike slavlja je pozdravio upravitelj svetišta vlč. Stjepan Barišić i pozvao sve da u zajedničkoj pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji u zajedničkoj vjeri učinimo sve da pokažemo da je Božja pobjeda nadomak svima nama.

  V.Tekije_2012._pf5

      U prigodnoj homiliji nadbiskup Hočevar je istakao: „Došli smo ovdje u svetište Majke BožjeTekijske da bismo tu kod nje, koja je puna milosti, izmolili darove za naša prazna srca, za naše ne samo prazne financijske već sve druge blagajne; da bismo pronašli bogatstvo za naše međuljudske odnose, za naš nedostatak razmišljanja i pravih spoznaja, odnosa i pravih pogleda u budućnost.

 V.Tekije_2012._pf7

      Draga braćo i sestre, nastavio je nadbiskup, nisu naše kase, srca i umovi prazni jer nema sredstava, nego su postali prazni zbog toga što naša srca nisu ispunjena Božjom mudrošću, Božjom ljubavlju i spoznajom. Tamo gdje u srcu nema toga blaga Božje mudrosti tamo su nužno naši odnosi osiromašeni i nema više povjerenja među ljudima."

  V.Tekije_2012._pf8

  V.Tekije_2012._pf6

      Na koncu je predvoditelj slavlja poručio: „Ovdje nas Blažena Djevica Marija zaklinje da otvorimo svoje srce Božjoj mudrosti i spoznaji Njegove volje i sve što je ispražnjeno ponovno će se ispuniti. Stoga primajmo tijelo Kristovo na nedjeljnim misama da s molitvom Trojedinom Bogu možemo zračiti Božju slavu, da uvijek mislimo i govorimo dobro jedni o drugima. Otiđimo odavde iz ovog svetišta ispunjeni Božjom milošću i Božjom slavom."

  V.Tekije_2012._pf10

                                V.Tekije_2012._pf11

      Večernje slavlje je završilo procesijom sa svijećama i slikom Bogorodice s djetetom Isusom u naručju, koju je princ Eugen Savojski, uvjeren da je Gospinim zagovorom izvojevana pobjeda nad Turcima, u znak zahvalnosti darovao tadašnjoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, a koju je dotada nosio u ratne pohode i pred njom zazivao pomoć s neba za svoju vojsku.

  V.Tekije_2012._pf13

  V.Tekije_2012._pf14

      Na spomendan Snježne Gospe 5. kolovoza hodočasnici iz Srijema, Bačke, Banata, Beograda i Hrvatske pohodili su ovo najznačajnije srijemsko marijansko biskupijsko svetište. Već u ranim jutarnjim satima slavlje je započelo pobožnošću križnog puta, misama na njemačkom i staroslavenskom jeziku. Pontifikalno misno slavlje na mađarskom jeziku predvodio je zrenjaninski biskup mons. Ladislav Német, a na hrvatskom srijemski biskup mons. Đuro Gašparović. Misu su suslavili svećenici iz Srijemske biskupije i gosti.

  V.Tekije_2012._pf16

      Na početku mise biskup Gašparović je pozdravio sve hodočasnike: zrenjaninskog biskupa, upravitelja svetišta i suradnike, sve svećenike, redovnike i časne sestre redovnice i đakone iz Srijemske biskupije, Beogradske nadbiskupije, Subotičke i Zrenjaninske biskupije, Apostolskog egzarhata za vjernike bizantskog obreda u Srbiji i Crnoj Gori, Petra Mudri i predstavnike Mjesne zajednice Petrovaradina, Ambasadora Mađarske u Beogradu Oskara Nikovic i zamjenika Ambasadora  Austrije u Beogradu Volfganga Vagnera, predstavnike Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, članove pjevačkog zbora koji prati ovo misno slavlje, djecu i mlade i sve hodočasnike, te predstavnike medija posebno Radio Marije koji su izravno prenosili misno slavlje.

  V.Tekije_2012._pf1

      U homiliji zrenjaninski biskup Német je rekao: „Ovo tlo svetišta Majke Božje Tekijske je posvećeno za nas katolike kršćane i ne samo za nas nego za sve stanovnike ovih krajeva ovdje.

Velike_Tekije_2012._foto

      Povijest nije samo pitanje snage, sile i oružja, nastavio je biskup, nego borbe dobrote protiv zla. Kada se borimo za dobre vrijednosti, za kršćanske vrijednosti koje su važne i danas, tada i danas trebamo Božju pomoć. U toj situaciji Blažena Djevica Marija ja najbolja zagovornica.

  V.Tekije_2012._pf18

      Nama nije potrebna partijska knjižica da dobijemo nešto od Boga, nastavio je biskup, nego nam je potrebno da padnemo na koljena, kao Eugen Savojski da se molimo i tražimo pomoć Božju, a tu nas zagovara Majka Božja. Iz primjera iz evanđelja svadbe u Kani Isus nije primijetio da je nestalo vina, ali njegova Majka je to primijetila.Tako i danas majke u našim obiteljima su te koje primijećuju da li je u našim obiteljima sve u redu ili nije.

                       V.Tekije_2012._pf20

      Na koncu je biskup Német poručio: „Neka Majka BožjaTekijska bude za sve nas izvor snage i izvor nutarnjeg mira. Pokušajmo i težimo da bude mir u nama i oko nas. Neka Blažena Djevica Marija zagovara nas i one koji su odgovorni za društvo da taj mir gradimo na kršćanskim vrijednostima koje smo dobili na krštenju."

  V.Tekije_2012._pf22

      Hodočasničko slavlje Velikih Tekija završilo je večernjom misom u Svetištu Gospe Tekijske koju je predvodio preč. Stjepan Klaić, župnik u Inđiji.

   V.Tekije_2012._pf2
                                                                            Tomislav Mađarević 

Tomislav Mađarević