PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE U ZEMUNU

26. lipanj 2015.

ZEMUN,(TU) - Kao i niz godina do sada i ove godine 23.6. u Zemunu je obilježen dan državnosti Republike Hrvatske. Rodjendan svoje matične države župljani Zemuna proslavili su na svečani način u crkvi "Uznesenja Blažene Djevice Marije" svečanom popodnevnom svetom misom. Ovo euharistijsko slavlje predvodio je Mons. Đuro Gašparević, Srijemski biskup, u koncelebraciji sa Nadbiskupom Beogradskim, Stanislavom Hočevarom, domaćim župnikom Jozom Dusparom i još nekoliko svećenika. U svojoj veoma nadahnutoj homiliji, biskup je istakao da smo mi ljudi svi dobili od Boga neki zadatak i da je svaki pojedinačni život obilježen tom misijom. Najvažnije od svega, zaključuje on, jeste voleti svoju obitelj, svoje bližnje, svoju domovinu u čije ime se održava svečana sveta misa, ali istodobno svom snagom poštovati različitost koja nas okružuje. Onaj ko to čini doprinosi razvoju svoje domovine i širenju istinskih vrijednosti gdje god se nalazio, poruka je kojom Monsinjor Đuro završava svoju propovjed. 
Svečanom ugođaju doprinjeo je svakako i združeni zbor "Svete Cecilije" i "Odjek"  , preljepo okićena crkva i veliki broj nazočnih uglednih gostiju, predstavnika Veleposlanstva Republike Hrvatske i župljana.
Na samom kraju svečane svete euharistije domaći župnik Jozo Duspara je pozdravio sve nazočne i izrazio svoju zahvalnost svima koji su na bilo koji način doprinjeli da se ovaj dan obilježi na tako veličanstven način. Nakon toga usljedilo je uručenje grba Republike Hrvatske koji je Sestra Ozana izradila od prirodnog cvijeća pradstavnicima Veleposlanstva. Ona je, kao i uvjek do sada, bila zadužena i za uređenje crkve.
Nakon svečane svete mise usljedio je kratki program koji su pripremili članovi zbora "Odjek", predstavnici Društva Hrvatske Mladeži Zemuna i članovi kulturnoumjetničkog društva "Tomislav" iz Golubinaca. Nizale su se pjesme poput "Vilo Velebita", "Domovina i ljuba", "Jalta", zatim su tamburaši izveli pjesme "Za moju Milicu", "Vratiće se rode" i druge poznate pjesme. Nakon toga, mladi su pripremili prezentaciju znamenitih Hrvata koji su obilježili život grada Zemuna. Na samom kraju predstavnici Hrvatske Mladeži Zemuna izveli su mali dio predstave "Ero s onoga svijeta".
Nakon ovog službenog dijela proslave dana državnosti Republike Hrvatske  svi nazočni su nastavili druženje i sumiranje utisaka u prostorijama Društva Hrvatske Mladeži Zemuna uz zakusku i osvježenje do kasnih večernjih časova. Svojim domovima su svakako otišli ispunjeni zadovoljstvom što su na ovako veličanstven način proslavili, uz blagoslov Duha Svetoga, rođendan svoje matične države.
Danijela Lukinović