PROSLAVA CVJETNICA U SRIJEMSKIM KARLOVCIMA

Cvjetnica_Karlovci_2013_pf5SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) -  U župi Presvetog Trojstva u Srijemskim Karlovcima 24. ožujka 2013. godine obred blagoslova grančica i svetu misu predvodio je župni vikar iz Petrovaradina vlč. Željko Štimac uz sudjelovanje velikog broja vjernika. Kada su se zvona oglasila sa zvonika crkve procesija sastavljena od glumačke skupine, djece sa župnog vjeronauka, prikazali su dio križnog puta Isusovu muku njegovo nošenja križa do Kalvarije. Nakon toga su djeca prikazala igrokaz pod nazivom “Uskrsnu Isus”.

 

       SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) - Nedjelja muke Gospodnje - Cvjetnica, kada se Crkva spominje Kristovog svečanog ulaska u Jeruzalem i spomena Muke Gospodnje, kojom započinje Veliki tjedan, svečano je proslavljena 24. ožujka 2013. godine blagoslovom grančica, procesijom i euharistijskim slavljem u crkvi Presvetog Trojstva u Srijemskim Karlovcima.

Cvjetnica_Karlovci_2013_pf5

      I ove godine kao i stoljećima Nedjelja Muke Gospodnje – Cvjetnica uvodi vjernike u otajstva vjere Velikoga tjedna, koja se na najsvetiji način proživljavaju i slave misom večere Gospodnje, obredima Velikoga petka, bdijenjem na Veliku subotu i Nedjeljom Uskrsnuća Gospodinova.

Cvjetnica_Karlovci_2013_pf1

      Obred blagoslova grančica i svetu misu predvodio je župni vikar iz Petrovaradina vlč. Željko Štimac, uz sudjelovanje velikog broja vjernika. Kada su se zvona oglasila sa zvonika crkve procesija, sastavljena od glumačke skupine, djece sa župnog vjeronauka, prikazali su deo križnog puta Isusove muke i njegovo nošenja križa do Kalvarije. Nakon toga su djeca prikazala igrokaz pod nazivom “Uskrsnu Isus”.

Cvjetnica_Karlovci_2013_pf2

      Nakon procesije i pjevanjem “Hosana u visini”, župni vikar vlč. Štimac je predvodio misno slavlje. Evanđelje Muke Gospodina Isusa Krista pjevali su župni vikar i župni zbor "Presveto Trojstvo”, čiji su članovi predvodili pjevanje te sudjelovali u interpretaciji Muke.

Cvjetnica_Karlovci_2013_pf4

      Na koncu euharistijskog slavlja župni vikar je naglasio: “Isusova muka je nešto strašno za nas ljude, ali dobro znamo da poslije muke i patnje, dolazi ono za šta nas je Bog stvorio, da imamo život vječni, jer smrt nije kraj, to je početak novoga života, to je život u Kraljevstvu nebeskom, jer Bog nas je stvorio i on nas želi k sebi. Božja muka je radi našega spasenja, naše grijehe Isus uzima na sebe, našu bol, patnju stavlja pred svoje Božje lice. Zato po ovoj Kristovoj muci i smrti na križu mi imamo život vječni. Zato budimo uz Boga, priklonimo svoje srce na križ, recimo Bogu sve ono što nas muči, pati, i promišljajmo o svome životu i o tajni Isusove ljubavi.”

Cvjetnica_Karlovci_2013_pf3

                                                                                      Tomislav Mađarević

 

Tomislav Mađarević