PROSLAVA BOŽIĆA U SRIJEMSKOJ MITROVICI 2016. GODINE

26. prosinac 2016.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - Svečano božićno misno slavlje u katedrali Svetog Dimitrija, đakona i mučenika, u Srijemskoj Mitrovici, predvodio je 25. prosinca 2016. godine, na svetkovinu Rođenja Isusa Krista, srijemski biskup Đuro Gašparović. S biskupom su koncelebrirali generalni vikar, dekan i župnik u Srijemskoj Mitrovici, mons. Eduard Španović i grkokatolički paroh župe Uzašašća Gospodinova u Srijemskoj Mitrovici preč. Vladislav Varga. Misno slavlje je animirao katedralni zbor Sveta Cecilija pod vodstvom sestre Cecilije Tomkić.

„Radosni dan svetkovine Božića koju smo noćas, svečanim slavljem polnoćke započeli. Milosni je ovo događaj, jer je Novorođeni i po ovom slavlju euharistije Bog s nama i dolazi k nama, nama se daruje i želi da bude s nama sada i u sve dane“, rekao je na početku mise biskup Gašparović.

Homiliju je biskup započeo naglasivši da je Božić svetkovina koja naviješta kršćanstvo kao univerzalnu vjeru. „Svi narodi pristupaju Isusu, nastavio je predvoditelj slavlja, jer je on u božićnoj noći došao svima. U božićnoj pjesmi pjevamo: '… I ti svijete čitavi, spasitelja pozdravi!' Po čitavom svijetu vjernici se okupljaju oko novorođenog Kralja. Ljudi svih rasa, plemena i naroda idu prema Kristu i teže prema tomu da postanu jedan narod Božji po vjeri u njegova jedinorođenog Sina. Nije to puka želja nego istina što ju Crkva danas ostvaruje propovijedajući radosnu vijest spasenja svakom čovjeku.“ Biskup je nadalje rekao da je Isus doista svjetlo koje obasjava čitav svijet. Svjetlost uvijek progoni tamu. Dolazak Isusov na zemlju pratila je svjetlost koja je razbila tminu noći, probudila pastire, pokazala se u liku zvijezde kraljevima i pokazala svima put do štalice, do Krista. Isus je rekao da su i kršćani svjetlo svijeta i to svjetlo obasjava putove svijeta do Krista i putove koji od Krista vode u svijet, da bi prognala tamu grijeha, zla i svake bijede jer su to putovi spasenja.

„Danas se Isus rodio u nama samima, rekao je biskup, u našim obiteljima kojima donosi ljubav, vjernost, slogu, blagoslov u djeci, zajedništvo u molitvi i nedjeljnom slavljenju mise. Zove djecu k sebi da se s njima sprijatelji. On tješi one koji trpe nevolju, koji su bolesni ili progonjeni, koji doživljavaju nesreću i bijedu. O Božiću Bog dolazi k nama, obogaćuje naš život, postaje nam suputnik na našem zemaljskom putovanju, on postaje naš vodič, naša svjetlost, naša snaga. Rasvijetlio je naša srca i duše, obasjao putove koji vode k njemu, jer mnogi tumaraju po bespućima.“ Biskup je naglasio da vjernike Isus svojim rođenjem ispunja radošću, on vraća radost u srca prožeta tugom i nadu u duše slomljene beznađem. Isus, Kralj mira, unosi mir neba i kraljevstvo ljubavi u svijet prepun nemira. Prosvjetljuje nepoučene, izmiruje posvađane, sjedinjuje rastavljene, prikuplja raspršene, poučava velikane svijeta, učitelje mudrosti, vođe i vladare naroda, da u svoj program rada i odgovornosti uvrste ponajprije čovjeka i njegovo dostojanstvo na koje ga je uzdigao Isus postavši čovjekom.

Zaključujući homiliju biskup je poručio: „Nismo na strani onih koji traže Isusa da bi ga likvidirali ili da bi ga odbacili. Stalno ispitujemo savjest i pitamo se na čijoj smo strani: Isusovoj ili Herodovoj. Bog Otac nas danas sabire oko svoga Sina i želi da rušimo sve ograde koje nas dijele u našim obiteljima i u našoj župnoj zajednici. Isus nas poziva da beskrajno blago Božje milosti i blagoslova, pomoći i zaštite, dobrohotnosti u izobilju pružimo jedni drugima. Možemo biti svjetlo ondje gdje je tama i grijeh, duhovna i tjelesna nevolja, mržnja i svađa, bolest i trpljenje.“

Mons. Španović je zahvalio svim župljanima na velikom odazivu prigodom božićnih ispovjedi, na sudjelovanju na misama zornica, te na svim zajedničkim suradnim djelatnostima u župi u pripravi božićnih svečanosti. Zahvalio je svima na sudjelovanju na današnjem slavlju. Čestitao je Božić svim sudionicima slavlja, njihovim obiteljima, posebno bolesnima.  

                                                                                                                 
                                                                  Mario Paradžik