PROSLAVA BLAGDANA VELIKE GOSPE U ZEMUNU

ZEMUN (TU) - Svetkovina zajedništva i ohrabrenja

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, Velike Gospe, župna crkva u Zemunu, koja s ponosom nosi ovo ime, svečanim euharistijskim slavljem, koje je predvodio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović u koncelebraciji sa svećenicima Srijemske biskupije, proslavila je ovaj dan. Pozdravljajući nazočne vjernike, župnik u Zemunu preč. Jozo Duspara, posebno je istaknuo da su zemunski vjernici oduvijek od prvog spominjanja župe Zemun 1330. godine, dostojanstveno slavili ovu svetkovinu, stavljajući se pod zaštitu nebeske Majke, Blažene Djevice Marije. Kako danas tako i kroz povijest, zemunski vjernici iz Srijemske biskupije na poseban način su odani svojoj zaštitinici.

Veliki dan

Srijemski biskup mons. Đuro Gašparović istaknuo je da je svetkovina Velike Gospe veliki dan za zajednicu, kao i za župnu crkvu u Zemunu koja je posvjećena Blaženoj Djevici Mariji na nebo uznesenoj. U njoj se na poseban način slavi ova svetkovina, kako bi se pokazalo zajedništvo Srijemske biskupije, a ujedno je misno slavlje i veliki poticaj i ohrabrenje vjernicima.

„Crkva danas slavi svoju najuzvišeniju članicu Mariju, Gospodinovu majku i majku Crkve. Slavimo i mi zaštitnicu ove naše župe i ove župne crkve. Slavimo i njezino čudesno uznesenje na nebo. Marija je početak i slika konačnoga savršenstva Crkve, čiji smo mi članovi, kako pojedinci tako i zajednica. Na Mariji se u potpunosti ostvarilo Kristovo spasenje. Bog nije dao da trune u grobu ona koja nam je rodila utjelovljenog Sina Božijega. Ona je putokaz nade i utjehe svakoga od nas koji smo još na putu svojega spasenja. Dok slavimo njezino uznesenje na nebo, u nama je živa nada da Bog i nas vodi njezinim putem, putem spasenja, stavljajući nam upravo nju, kao uzor i zagovornicu. Svaki puta kada govorimo o Blaženoj Djevici Mariji, otkrivamo uvijek nešto novo i zato joj se i obraćamo i zato je i častimo. Bog nam pokazuje izuzetnu i uzvišenu ženu u nebeskoj proslavi. Zato je ona vjerujemo uznesena na nebo, u slavi svoga Uskrsloga Sina, kao najveća od svih žena. I zato poruka glasi, nije velik onaj koji se velikim čini, niti onaj koji se uspinje na visoko prijestolje, niti onaj koji se izdiže iznad ostalih, koji traži da mu se klanjaju i da mu spomenike podižu. Velik je samo onaj koga Bog uzdiže i u kome je nepomućena slika Božja. Samo je Božja veličina istinska veličina, a sve je zemaljsko tek prolazno i prividno“. Istaknuo je u svojoj propovjedi srijemski biskup.

Za ovu veliku svetkovinu, u župi Zemun se pripremalo trodnevnicom, a na sam dan ove svetkovine, slavljen su dvije svete mise koje su predvodili prije podne srijemski biskup Gašparović i navečer nadbiskup Beogradske nadbiskupije mons. Stanislav Hočevar.

 „U vrijeme kada je obnovljena župa, 1821. godine, na značenju je dobilo slavljenje svetkovine Blažene Djevice Marije Velike Gospe kao patrona crkve i zemunske Gospe kao Marije pomoćnice kršćana.Tako su zemunski vjernici uvijek bili povezani s proslavom Gospe, a čak su nekada i vjernici iz okolnih mjesta hodočastili na taj dan: i to župljani iz Novih Banovaca, Surčina i Golubinaca. Organizirane su i procesije u vrijeme kada je ovdje postojala i druga župa Svetog Vendelina.  I danas se taj običaj zadržao i veliki broj ljudi slavi ovu svetkovinu. Možda ne u onom obimu kako se slavi po selima u svojim domovima, ali u crkvu na svete mise u Zemunu, vjernici dolaze redovito“, kazao je preč. Jozo Duspara.

Pored velikog broja vjernika iz Zemuna i okolnih župa, euharistijskom slavlju je nazočio i pravoslavni svećenik iz Zemun Polja paroh Rada Jović.

S. Darabašić