PROSLAVA BLAGDANA MALE GOSPE U NOVIM BANOVCIMA

NOVI BANOVCI (TU) – U zemunskom dekanatu u mjestu Novi Banovci župa posvećena Rođenju Blažene Djevice Marije na današnji blagdan proslavila je svoj crkveni god. U zajedništvu okupljenih vjernika dala se čast i slava Nebeskoj Majci.

Svečanu svetu misu predvodio je vlč. Ivica Damjanović, župnik Novobeogradski uz koncelebraciju svećenika srijemske biskupije preč. Marka Loša, vlč. Ivice Živkovića, vlč. Ivana Rajkovića i domaćeg župnika vlč. Dušana Milekića.

Proslavi svečanog dana i blagdana uz same župljane prisutni su bili i vjernici okolnih župa Stare Pazove, Inđije, Golubinaca, Zemuna.

Po svojoj homiliji vlč. Ivica Damjanović je potaknuo na promatranje Marije i njezina života.

Srcem je častiti, s Njom učiti, ali i biti u zajedništvu s Njom. Ona se može častiti, moliti, oponašati.

Po časti prepoznajemo u sebi velika djela. Ona nam postaje znakom nade i utjehe.

Molimo je u nevolji. Vjerujemo joj i oslanjamo se na Nju.

Marijina veličina je u poslušnosti Božjoj Riječi. Po njoj se Riječ utjelovila i sama je postala poslušna toj Riječi i Nju živjela. Ugledajući se u Mariju trebamo upoznati Riječ, ljubiti Riječ i biti Njezinim svjedokom. Jer ta nas Riječ oslobađa, donosi mir, čisti, sjedinjuje sa Bogom i daje vječni Život. Ona sjedinjuje i nas vjernike čineći tako živu Crkvu. Stoga kao Marija trebamo upoznati Riječ i biti joj poslušni kao Marija, neke su od poruka koje je uputio vlč. Ivica Damjanović

Na koncu Mise, župnik Dušan Milekić je zahvalio predsjedatelju slavlja, prisutnim svećenicima kao i vjernicima, župljanima na svakoj pomoći i daru, te pozvao sve prisutne na prigodnu čast i razgovor koja je bila upriličena prema tradicionalnom običaju u dvorištu župe.

Dušan Milekić