PROSLAVA BLAGDANA MALE GOSPE U NOVIM BANOVCIMA

12. rujan 2019.

NOVI BANOVCI (TU) - Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, Mala Gospa, u župi Novi Banovci i ove godine imao je svoju posebnost i radost proslave. Sama posebnost je u tomu jer je ovogodišnji blagdan i crkveni god Male Gospe proslavljen u obnovljenoj crkvi. Obnova je započeta u 2018. god koncem rujna i od tada je nastavljena radovima koji su napredovali prema financijskim mogućnostima i koliko su vremenske prilike dopuštale.

Sama crkva je desetljećima trpjela propadanje zidova i poda uzrokovanim vlagom u zidovima. Stoga je bila i potreba započeti unutrašnju obnovu crkve, kako uz pomoć donacija iz inozemstva tako i darovima vjernika. Hidroizolacija zidova, ponovno žbukanje, elektrifikacija, novi podovi, keramika, moleraj, nova stolarija, su radovi koji su bili potrebni u crkvi. Uz majstore, samu obnovu potpomagali su i župljani prema svojim mogućnostima.

Proslava crvenoga goda ove godine imala je i svoju posebnost jer su svi radovi do tada završeni. Misu je predvodio mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup uz župnog upravitelja Dušana Milekića i svećenike koji su bili na proslavi. Uz domaće vjernike, na misi su sudjelovali i vjernici okolnih mjesta: Inđije, Slankamena, Golubinaca, Stare Pazove, Surčina, Zemuna, Beočina…

Na početku misnoga slavlja, prisutnima se obratio vlč. Milekić i pozdravio sve nazočne riječima dobrodošlice i željom da zajednički radosno proslavimo župnu svetkovinu Rođenja Blažene Djevice Marije.

U homiliji biskup Gašparović je govorio o Mariji kao hramu Božjem. “Blagdan Male Gospe, započeo je biskup naš pogled usmjeruje prema Marijinu rođenju, prema počecima ovozemaljskog života. Marija kao što nam je uzor po svom čudesnom uznesenju u nebesku slavu, tako nam može biti uzor od samih početaka svog ovozemaljskog života. U nju se trebamo ugledati kao u najljepše ogledalo. Po njoj nam Bog daje orijentir na životnom putu. Ona je bila najveća učenica svoga Sina, a time i najveća učiteljica. Poučava nas kako ćemo ga slijediti na najizvrsniji način. Marijino rođenje bio je početak ostvarivanja Božjega plana i obećanja da će svijetu i ljudima poslati Spasitelja. To je bila zora novoga dana i početak novoga svijeta. U domu Joakima i Ane rodila se djevojčica da jednoga dana u svome krilu začne i rodi Spasitelja i donese ga svijetu. Tako je i Crkva nastala da u svome krilu nosi Spasitelja i daruje ga svijetu.”

Predvoditelj slavlja je naglasio da je svako rađanje – ne samo Isusovo bogoljudsko – itekako  važno. Treba ga radosno očekivati od prvoga dana začeća – radi njegove osobne sreće. Mora biti željeno da bi znalo radosno željeti. Nije slučajno Isus izrijekom tvrdio, da se sinovi Svjetla, “a mi smijemo nadodati i djeca Božja i djeca Majke Marije, prepoznaju jedino po plodovima od kojih svi ljudi mogu sretno živjeti. Dakako, daleko smo još od tako sretnoga života. Često nam se čini  da je Bog pogriješio. On je stvorio divan svijet. Jedino ga nije smio dati ljudima u ruke: oni od njega čine pustoš.... Za nas male i u velikim zbivanjima beznačajne ljude, Mala Gospa je velika utjeha s kojom ćemo podnijeti sve nedaće i nerazumijevanja. Ona je i velika nada da svaka pojedinačna životna zadaća, koliko god podcijenjena bila, ako je odgovorno i zdušno prihvaćena, neće biti promašaj nego ostvarenje konačnoga smisla i sreće u životu. Marija, Majka milosti, zaključio je biskup Gašparović, neka nam bude putokazom nade ali i zagovornicom ako posustanemo na tome putu. Smijemo vjerovati da se vlastita djeca nikada ne ostavljaju na cjedilu i od te vjere moći ćemo živjeti životom dostojnim čovjeka. Zato je neprestano potrebno moliti kako bi poput Marije bili svatko od nas jedno drugome primjer vjere i čovječnosti. Ona nas može naučiti božanskoj mudrosti kako bismo imali snage u ovom današnjem svijetu slijediti Krista i uključiti se u Božji plan spasenja. Stavimo svoj život potpuno u službu Isusa kako bi ga donosili svijetu.

Po završetku mise, župnik se zahvalio biskupu, subraći svećenicima, gostima a napose domaćim vjernicima koji su uložili sebe u svim danima obnove kao i pripremi za ovu proslavu. Pozvao je da nastavak slavlja bude u župnome dvorištu uz čast i prijateljski razgovor.

Dušan Milekić