PROSLAVA BLAGDANA MALE GOSPE I OBITELJSKOG DANA U NOVIM BANOVCIMA

11. rujan 2017.

NOVI BANOVCI (TU) - Veličina blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije u župi Novi Banovci na poseban se način istakne budući da se tada župa raduje svom crkvenom godu. Uz vjernike goste iz okolnih župa i lijepi broj samih banovčana dala se čast majci Božjoj po misnom slavlju koje je bilo na sam blagdan 08.09.2017. Ove godine gost i predvoditelj misnoga slavlja bio je velečasni Tomislav Đukez, svećenik Đakovačko Osječke nadbiskupije i župnik u Josipovcu 1. Uz njega Banovce je posjetio i župnik u miru vlč. Antun Dević. Pored njih prisutna je bila i nekolicina svećenika srijemske biskupije. Na početku misnoga slavlja župnik vlč. Milekić pozdravio je sve prisutne potaknuvši na istinsku i duhovnu proslavu blagdana.

             Sam naziv Mala Gospa, govori o veličini Majke Božje. Njezina malenost, poniznost i spremnost čuti i poslušati Božju Riječ primjer je nama svima. Čak i kad joj nije potpuno jasno. Ako je potrebno i trpjeti, izložiti i svoje vlastito dostojanstvo, spremno prihvaća riječ upućenu od samoga Boga. Koliko smo mi spremni uz molitve koje stalno upućujemo Bogu na trenutak zastati i dozvoliti čuti što nama On ima reći. Imamo li spremnost trpjeti za nju i vjerovati joj i onda kad našem razumu nije sve najjasnije. U svojoj homiliji naglasak je stavio predvoditelj slavlja vlč. Đukez.

            Po završetku mise župnik se zahvalio subratu Tomislavu, gostima, mladima, ministrantima i župljanima na svakom trudu pri pripravi za proslavu. Prema ustaljenom običaju upriličilo se druženje i čast u župnom dvorištu na koje su bili svi pozvani. A koje je prošlo u lijepom i ugodnom vjerničkom druženju i časti.

            Prve nedjelja poslije crkvenoga goda i ove godine je bila usmjerena obitelji i misnom slavlju za nju. Kao i prijašnjih godina ovaj dan okupi lijepi broj župljana, obitelji, sa molitvom i nakanom kako za kućnu tako i crkvenu obitelj.

           Božija riječ danas je u znaku opomene kojom nas želi otrgnuti od jednog stanja koje se uvlači u srca ljudi pa i kršćana. Ravnodušnost, sve nas više obuzima jer sve je manje one istinske bratske ljubavi koja želi dobro drugome. Prisutna je u obiteljima, društvu pa i Crkvi. Svatko želi imati svoj život bez želje biti odgovoran za dobro i bližnjega. A ljubav ne može biti sama, niti želi pustiti da drugi strada pa i kroz neznanje. Molimo da nas takav osjećaj ne nadvlada, već  ispunjeni ljubavlju koja želi dobro drugome i u Ime Isusovo osnaženi biti takvi. Zajednički promišljajući nad nedjeljnim čitanjima istakao je vlč. Milekić.

            Po završetku mise kao što se i prijašnjih godina upriliči bio je zajednički ručak, druženje, sport, razgovor i vreme koje se ispuni ugodnim druženjem samih vjernika na radost okupljenih i sa željom da se to uvijek i nadalje nastavlja održavati.