PROSLAVA 350.OBLJETNICE ROĐENJA PRINCA EUGENA SAVOJSKOG

23. listopad 2013.

      PETROVARADIN (TU) - Polaganjem vijenca na spomenik princa Eugena, na brdu Vezirac u Petrovaradinu, u nedjelju, 20. listopada započeo je program obilježavanja dugo najavljivane proslave spomendana 350. obljetnice rođenja princa Eugena Savojskog, kršćanskog vojskovođe čije su zasluge u znamenitoj bitci kod Petrovaradina presudno utjecale na postanak petrovaradinskog Svetišta Gospe Tekijske. Proslava se održavala pod pokroviteljstvom Srijemske biskupije, Uprave za kulturu grada Novog Sada i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, pod nazivom “Kraljevstvo iznad svega”.

      Nakon molitve za pokojnog princa i sve poginule u bitci, rektor Svetišta vlč. Stjepan Barišić blagoslovio je spomenik i prostor poprišta bitke, pozivajući okupljene vjernike - sugrađane da se pridruže koncelebriranom liturgijskom slavlju za pok. Eugena koje je u 17 sati, u crkvi Gospe Tekijske predvodio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović.

      Odmah poslije svete mise započela je svečana akademija na kojoj su govorili poznavatelji lika i djela Eugena Savojskog. Profesor povijesti Mr. Dominik Deman predstavio je kratak životopis princa Eugena kao najvećeg habzburškog vojskovođe, iznoseći dosta zanimljivosti i nepoznanica iz njegovog svestranog života.

      O princu Eugenu kao plemenitom ratniku, vitezu i filozofu govorio je kustos-povijesničar Muzeja grada Novog Sada, Siniša Jokić. U svom predavanju označio je Eugena kao prvog ujedinitelja Europe i kao osobu koja je svojim strateškim sposobnostima nadmašila sve vojskovođe u povijesti ratova na prostorima srednje i južne Europe.

      Tema izlaganja Atile Pejin, kustosa-povijesničara i ravnatelja Muzeja u Senti bila je “Čudotvorne slike i Eugen Savojski” u kojemu je opisivao Eugenov doprinos osnivanju brojnih bogomolja podignutih u čast Blaženoj Djevici Mariji.

      Najposlije, preč. Marko Kljajić pročitao je Zavjetnu molitvu princa Eugena čiji se original čuva u rukopisnom odijeljenju Sveučilišne i nacionalne knjižnice u Zagrebu, a za koju se vjeruje da ju je Eugen molio.

      U programu proslave sudjelovao je i mješoviti pjevački zbor HKPD-a “Jelačić”.

      Spomenutom svečanošću ozvaničen je početak trogodišnje proslave još značajnijeg jubileja – 300. obljetnice postojanja Svetišta Gospe Tekijske, čiji će vrhunac biti obilježen 5. kolovoza 2016. godine.

                                                                                                      Petar Pifat

 

Petar Pifat