PRIPREMA CRKVE U MOROVIĆU ZA VELIKU SVEČANOST POVODOM PROGLAŠENJA NOVOG MARIJANSKOG SVETIŠTA

04. rujan 2011.

Morovi_crkva_foto_6MOROVIĆ,  19. kolovoza 2011. - Župa Morović se spominje daleke 1239. i 1332. godine. Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije vrlo je dragocjen spomenik kulture iz 12. stoljeća. U njoj su otkriveni i tragovi romaničkog i gotičkog stila. Danas je registrirana kao spomenik kulture od iznimnog značaja. 
      MOROVIĆ, 19. kolovoza 2011. - Župa Morović se spominje daleke 1239. i 1332. godine. Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije vrlo je dragocjen spomenik kulture iz 12. stoljeća. U njoj su otkriveni i tragovi romaničkog i gotičkog stila. Danas je registrirana kao spomenik kulture od iznimnog značaja. U selu je još jedna katolička crkva, župna crkva Svetog Roka, hodočasnika, sagradjena 1826. godine. Župni upravitelj župe Morović je župnik u župi Presvetog Srca Isusova u Šidu vlč. Nikica Bošnjaković.

      Budući da je crkva na groblju u Moroviću jedan jedinstveni sakralni objekat, može se reći najvrjedniji na ovim prostorima Srijema, i još je uz to pod zaštitom države Republike Srbije, kao iznimni kulturni spomenik, toliko je vrijedan da ga se ne smije prepustiti materijalnom i duhovnom propadanju. Poradi toga sadašnji župnik u Šidu vlč. Bošnjaković i upravitelj župa Morović, Kukujevci i Gibarac, uz podršku srijemskog biskupa mons. Djure Gašparovića, prionuo je sanaciji krova i tornja crkve, kao i spoljašnjem osvjetljenju crkve.

Morovi_crkva__foto_1

      U ljetu 2009. godine započeli su radovi na sanaciji cjelokupnog krova katoličke srednjovjekovne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Moroviću. Dolaskom župnika Bošnjakovića u Šid i Morović, započinje intezivna aktivnost u pripremi sanacije ove crkve. Župnik posjećuje predsjednika Mjesne zajednice Morović Miladina Pinića i dogovara plan izrade glavnoga projekta sanacije ove crkve iz 12. stoljeća. Također odlazi na dogovor župnik i gosp. Pinić srijemskom biskupu Gašparoviću o planovima za obnovu ove crkve. Uz svesrdnu podršku srijemskog biskupa, sljedeći korak bio je odlazak Ministarstvu vjera u Beograd gosp. dr. Tomislavu Brankoviću, koji je u službi rukovodeće grupe za odnose s crkvama i vjerskim zajednicama pri ovom Ministarstvu. Gospodin Branković u ime Ministarstva vjera preporučuje idejni projekat dr. Bogoljubu Šijakoviću koji pozitivno odobrava 18.000,00 eura, za sanaciju krovišta crkve, tako da je tijekom ljeta 2009. godine obnovljen stari krov s novim bakarnim romboidnim pločama. Te iste godine izvršeni su i radovi unutar crkve gdje je obijen stari vlažni malter, a sve je to radjeno pod budnim okom dipl. ing. i arhitekta Miroslava Fodore, nadzornog organa.

Morovi_crkva_foto_2

Tijekom 2010. godine nastavljeno je sa sanacijom kupole tornja ove crkve gdje je stavljen novi bakar.

      Budući da se crkva nalazi na ulazu u selo Morović na katoličkom groblju, te ne postoji nikakvo osvetljenje, nužno se pokazala potreba osvetljenja ove crkve, sada obnovljenog spomenika kulture, a u prilog skorašnjeg proglašenja ove crkve za novo marijansko svetište. Tako je Elektrovojvodina Srijemska Mitrovica, filijala Šid, donirala dva betonska stupca od 9 metara i sav posao oko priključka struje, a župljani župe Morović su kupili sedam reflektora i sav drugi potreban materijal. Crkva sada noću svijetli prekrasnim sjajem osvijetljena sa svih strana.

Morovi_crkva_foto_3

      Do velikog i svetog dana 2. rujna 2011. godine još puno ima posla u pripremi za povijesno proglašenje novog hodočasničkog marijanskog svetišta "Marije pomoćnice kršćana i duša u čistilištu ".

                                                                Morovi_crkva_foto_4

                                                                                          Suzana Darabašić

 

Suzana Darabašić