POLNOĆKA U KATEDRALI U SREMSKOJ MITROVICI

27. prosinac 2010.

 

SREMSKA MITROVICA, 25. prosinca 2010. – Srijemski biskup Đuro Gašparović predvodio je misu polnoćku u katedrali u Sremskoj Mitrovici u koncelebraciji sa župnikom i dekanom Eduardom Španovićem, župnim vikarom Mariom Paradžikom i grkokatoličkim župnikom Zenjom Voukom.      SREMSKA MITROVICA, 25. prosinca 2010. – Srijemski biskup Đuro Gašparović predvodio je misu polnoćku u katedrali u Sremskoj Mitrovici u koncelebraciji sa župnikom i dekanom Eduardom Španovićem, župnim vikarom Mariom Paradžikom i grkokatoličkim župnikom Zenjom Voukom.

      „Krist nam se rodio, dođite, pokonimo se!“, pozvao je biskup vjernike koji su ispunili katedralu. „U tom ozračju smo ove noći ovdje uz ovogodišnju proslavu slavnoga Isusova rođenja, nastavio je predvoditelj slavlja. Dolazimo ovdje želeći svakome puninu Božjega blagoslova i životnih radosti! Veselje ti navješćujem, puče kršćanski! Dolazite sa željom da u ovom današnjem svijetu 'budete besprijekorni i čisti, djeca Božja neporočna... , da svijetlite kao svjetlila u svijetu držeći riječ Života'“ (usp. Filip 2,15-16).

      U homiliji biskup Gašparović je naglasio da je Dijete Isus najsvjetlija pojava ljudske povijesti. Došao je iz neizmjerne punine života Trojedinog Boga. Vječni je Očev Sin. Utjelovio se u krilu Djevice Marije da se rodi kao čovjek za nas. On je Bog od vječnosti s Ocem i Duhom Svetim u jednoj Božjoj naravi; on je pravi čovjek rođen u vremenu. On je onaj koji nam govori: “Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života” (Iv 8,12). Lijepo i veličanstveno. S Isusom Kristom nema tame.

      „Radujmo se Isusovu dolasku među nas, pozvao je biskup, i u ovo božićno vrijeme svoj život posvetimo Isusu koji se rodio radi nas i prihvatimo ga kao onoga koji nam jedini može pružiti utjehu u životu i biti svjetlo na našim putovima.“

      „Zato dok čestitamo jedni drugima Božić, zaželimo ovog Božića više radosti, napretka u duhovnom životu, da volimo život u obitelji, da odgovorni u društvu pravedno upravljaju i budu na korist svima za koje se brinu, da naši domovi budu Betlehem, a svaki član obitelji da bude mjesto gdje će se Isus roditi i zauvijek ostati“, zaključio je slavitelj.

 

Biskupski ordinarijat