PODJELA SV. KRIZME U SURČINU

05. lipanj 2011.

SURIN_SV._KRIZMA_2011_III

      SURČIN, 29. svibnja 2011. godine - Za župnu crkvu u Surčinu posvećenu Presvetom Trojstvu 29.5. svakako nije datum koji predstavlja samo još jednu nedelju u nizu. Naime, nakon dužeg vremena u njoj je 35 mladih ljudi primilo sveti sakrament krizme. Domaći župnik, Marko Kljajić, je na samom početku svete mise sa zadovoljstvom pozdravio biskupa srijemskog Đuru Gašparevića. On je u koncelebraciji sa još nekoliko svećenika predvodio ovo svečano euharistijsko slavlje. Tom prigodom nazočni su bili i predsjednik općine Surčin, Vojislav Janošević i druge ugledne uzvanice. Prepuna, preljepo okićena crkva bila je samo spoljna manifestacija pozitivne ushićenosti krizmenika koju su oni očigledno prenjeli i na sve prisutne. Oni su svoju spremnost da prime sveti sakrament krizme izrazili i kroz pjesme izvedene na sintisajzeru i nekoliko gitara a koje su sa ljubavlju pripremili za ovu prigodu. Naravno, svečanom ugođaju euharistijskog slavlja u velikoj mjeri doprinjeo je i crkveni zbor.

SURIN_SV._KRIZMA_2011

      Biskup je u svojoj propovjedi, prvenstveno se obraćaju krizmenicima, istakao da Duh Sveti u onima koji su mu otvorili svoje srce budi odvažnost da čine dobra djela i onda kada se to čini skoro nemogućim ali i strahopoštovanje prema Bogu i njegovoj sveprisutnosti. Svaki čovjek, zaključio je, koji doživi na pravi način oba ova osjećanja oko sebe širi mir u najsveobuhvatnijem smislu. Detalj koji je svakako privukao pažnju što se tiče ove svete mise jeste to što su krizmenici čitali molitvu vjernika.

SURIN_SV._KRIZMA_2011_IV

      Pred sam kraj svečanosti, svako od njih je pročitao i po jednu kratku, sažetu poruku, ali u duhovnom smislu veoma bogatu. Na samom kraju mise, domaći župnik Marko Kljajić je pozdravio sve nazočne, osobito krizmenike, njihove roditelje i kumove i na poseban način se zahvalio biskupu, pjevačima i svima koji su na bilo koji način učestvovali u pripremama za ovaj veliki događaj. To isto su zatim na svoj način i uz nekoliko dobro sročenih riječi učinili i krizmenici predavši prigodne poklone biskupu koji će ga podsjećati na ovu župu i župljane. Nakon toga je uslijedila završna pjesma “Da mi je biti sunce” koju su zapjevali svi krizmenici i zbor a kasnije prihvatili i svi župljani pa i domaći, vidno raspoložen župnik Marko Kljajić. Kao što se i očekivalo, usljedilo je dugotrajno fotografisanje u crkvi i u crkvenom dvorištu.

SURIN_SV._KRIZMA_2011_II

      Druženje krizmenika, kumova i svih župljana i njihovih gostiju nastavljeno je uz osvježenje, živ razgovor i, naravno, pjesmu. Jednom riječju, ovo je bio jedan zaista veliki dan za župu Presvetog Trojstva i sve one koji su imali zadovoljstvo da tu radost podjele sa župljanima Surčina.

 

Lukinović Danijela

 

Danijela Lukinović