POČETAK NOVE ŠKOLSKE I VJERONAUČNE GODINE

02. listopad 2011.

SRIJEMSKA MITROVICA, 11. rujna 2011. - U nedjelju, u Srijemskoj Mitrovici, svetom Misom, svečano je proslavljen početak nove školske i vjeronaučne godine.

 

        SRIJEMSKA MITROVICA, 11. rujna 2011. - Prošle nedjelje, u katedrali u Srijemskoj Mitrovici, svetom Misom, svečano je proslavljen početak nove školske i vjeronaučne godine.

Srijemska_Mitrovica_11.9.2011._foto1

      Tom prigodom upriličen je zaziv Duha Svetoga na školsku djecu uz prigodni blagoslov kako bi i nova školska 2011./2012. bila za djecu uspješna i od Boga blagoslovljena. Pjevajući himan Duhu Svetome župljani su izrazili svoju otvorenost Bogu i nebeskim darovima kojima ih obasipa, te svoj stav da za kvalitetan vjernički život potrebno je i vjere i pameti.

Srijemska_Mitrovica_11.9.2011._foto2

      Svetu misu predvodio je župnik u Srijemskoj Mitrovici i generalni vikar preč. Eduard Španović uz koncelebraciju župnog vikara vlč. Maria Paradžika. U prigodnoj homiliji preč. Španović naglasio je kako je izbor vjeronauka u školi veoma važan, jer birajući vjeronauk roditelji za svoju djecu biraju školu života, te ih približavaju Isusu Kristu. Nadalje je naglasio da roditelji koji omogućavaju svojoj djeci vjerski odgoj čine ono što je dobro, mudro i korisno za svoju djecu, dok roditelji koji propuštaju svojoj djeci dati vjerski odgoj čine nepravdu svojoj djeci, te preuzimaju odgovornost za moguće kasnije nedostatke kod svoje djece.

Srijemska_Mitrovica_11.9.2011._foto3

      Nakon homilije učenici su u prikaznoj procesiji prinijeli svoje darove Bogu: Bibliju, katekizam, školske torbe i pribor i loptu u želji i molitvi da Bog po tim darovima svakom učeniku podari radost napredovanja u vjeri i znanju. Nakon zaziva Duha svetoga, oko stotinu učenika osnovne i srednje škole primilo je pojedinačni blagoslov. Tom prigodom blagoslovljene su i školske torbe, školski pribor i sve ono što je potrebno za uspješan početak nove školske i vjeronaučne godine.

      Svečano misno slavlje svojim lijepim skladnim pjevanjem pratio je mješoviti župni zbor.

Srijemska_Mitrovica_11.9.2011._foto4

      Nakon mise djeca su se u župnom dvorištu zadržala u druženju sa svećenicima i vjeroučiteljicama.

      Školski vjeronauk održava se u svim osnovnim i srednjim školama u Srijemskoj Mitrovici, dok se župna kateheza za sve razrede održava u župnoj dvorani i župnim prostorijama.

                                                                           Mario Paradžik