PETROVO U STAROJ BINGULI U SRIJEMU

Stara_Bingula_Petrovo_2012._foto1STARA BINGULA (TU) - Vjernici u Staroj Binguli, filijali župe Laćarak u Srijemskoj biskupiji, svečano su proslavili svetkovinu svetog Petra i Pavla. To je treća obljetnica proslave zaštitnika crkve svetog Petra, apostola, nakon što je sagrađena crkva i blagoslovljena na Petrovo 2010. godine.

       STARA BINGULA (TU) – U crkvi Svetog Petra, apostola u Staroj Binguli, filijali župe Laćarak u Srijemskoj biskupiji, 29. lipnja svečano je proslavljena svetkovina apostolskih prvaka svetog Petra i Pavla.

  Stara_Bingula_Petrovo_2012._foto2

      Misno slavlje predvodio je mons. Eduard Španović, župnik u župi Srijemska Mitrovica i generalni vikar, a u koncelebraciji su sudjelovali župni vikar u Srijemskoj Mitrovici vlč. Mario Paradžik te grkokatolički svećenik, župnik u Šidu vlč. Mihajlo Režak. Na početku mise Španović je pozdravio domaće vjernike i goste i uveo u slavlje. Spomenuo je da se 2010. godine za Petrovo ispunila vjekovna želja mještana filijale Stara Bingula da imaju svoju crkvu.

 Stara_Bingula_Petrovo_2010._foto1

      „Prisjetimo se, rekao je župnik, da je srijemski biskup mons. Đuro Gašparović blagoslovio novoizgrađenu crkvu u ovom predivnom i pitomom srijemskom kraju. Crkva je stavljena pod zaštitu svetoga Petra na korist i radost svih vas žitelja Stare Bingule. Vašim sudjelovanjem na misnim slavljima kroz godinu i na ovom današnjem slavlju zaštitnika ove crkve i mjesta svjedočite da ste punim srcem prihvatili ovu milost te u velikom broju sudjelujete na euharistijskim slavljima koja se redovito slave svake nedjelje. Revno i uredno održavate svoju crkvu i crkveno dvorište i na svaki način pokazujete radost što imate svoju crkvu.“

 Stara_Bingula_Petrovo_2012._foto1

      U svojem obraćanju okupljenim vjernicima vlč. Paradžik je u homiliji naglasio različitost u naravi i poslanju svetog Petra i Pavla, ali i onu istu ljubav koja ih je povezivala, a to je Krist, koji je također okupio i vjernike na svetkovinu apostolskih prvaka u Staroj Binguli. „I Petar i Pavao, obojica su živjeli život u otvorenosti za Božju ljubav i kraljevstvo Božje. Iako različiti, povezuje ih ista osoba, i to ona koja je jedina Istina i koju jedino treba slijediti u svojem životu, a to je Isus Krist“ zaključio je u svojoj propovjedi župni vikar.

Stara_Bingula_Petrovo_2010._foto6

      Vjernici, mještani Stare Bingule su aktivno sudjelovali u pripremi svečanosti i u misnom slavlju te druženju nakon mise. Otvorenog srca Starobingulci su dočekali svoje goste iz Iloka, Ljube, Divoša, Šida i okolnih mjesta te hodočasnike iz Srijemske Mitrovice i Laćarka. Crkva je uistinu bila premala za sve okupljene, no zvučni razglas omogućio je praćenje svete mise i ispred crkve gdje se nalazio veliki broj vjernika.

Stara_Bingula_Petrovo_2012._foto3

      Slavlje je nastavljeno u dvorištu Mjesne zajednice uz večeru, kolače i piće, a još boljem raspoloženju doprinijeli su zvuci tambura s pjesmama divnog kićenog Srijema.

                                                                                  Mario Paradžik

 

 

Mario Paradžik