PETI MARIJANSKI KONCERT U SVETIŠTU NA TEKIJAMA U PETROVARADINU

10. svibanj 2015.

PETROVARADIN (TU) - U crkvi Svetišta Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu 9. svibnja 2015. godine, održan je sada već tradicionalni peti po redu koncert Marijanskih pjesama pod geslom „Hajdmo, hajdmo…“, uz financijsku potporu  Grada Novog Sada – Gradske uprave za kulturu.
Ovim koncertom Srijemska biskupija je molitvom i pjesmom počastila Mariju majku Božju i omogućila još jedan susret Srijemske crkve sa susjednim Mjesnim crkvama u ovom svetištu, i još jednom posvjedočila uskrsno zajedništvo i vjeru, da su uskrsli Krist i njegova i naša Majka s nama u ovim našim vremenima i u ovim našim krajevima.
Ovogodišnji koncert Marijanskih pjesama je još jedan doprinos u nizu događaja koji obilježavaju Godinu Velikog Jubileja 300. obljetnice Tekijskog svetišta. U tom ozračju protekao je i ovaj koncert Marijanskih pjesama.
Prije koncerta slavljena je svečana misa koju je predvodio prelat i začasni kanonik mons. Eduard Španović, generalni vikar Srijemske biskupije i dekan srijemskomitrovačkog dekanata, u zajedništvu sa upraviteljem svetišta preč. Stjepanom Barišićem, i preč. Markom Loš župnikom župe svetog Roka u Petrovardinu i vlč. Ivicom Živković župnikom iz Hrtkovaca. Misno slavlje je bilo popraćeno pjevanjem mješovitog zbora “Kulturno umjetničke udruga Kristal Sladorana iz Županje“.
U toku svečane mise nakon zahvale i pozdrava prisutnima s homilijom obratio mons. Eduard Španović: „Susret dviju majki, dviju žena susret Boga I čovjeka. Bio je to susret pun radosti, susret tolike

sreće da je Marija povikala iz sve glasa: Veliča duša moja Gospodina. Takva radost doživljava se u susretu s Gospodinom. No takvu susretu prethodi naše osobno dopuštenje Bogu da uđe u dubinu moga srca, da me Bog preobrazi u Krista, da preobrazi moje riječi I djela. Kada sam u tom svjetlu, tada mogu prepoznati i druge i s drugima se susretati i hvaliti i slaviti Boga. "
Generalni vikar je nastavio: „Ali da se zaista možemo susresti sa drugima moramo prijeći ljudske razlike, predrasude, kategorije, granice koje sužavaju naše horizonte i naša srca. Čovjek uskih horizonta bira samo sebi slične I zatvara se za druge, za različite. Ali čovjek širokih horizonata I široka srca, koji se može uživljavati u različite temperamente I naravi, može se suživjeti s većim brojem ljudi, više komunicirati, više darivati I više primati. Zato smo se ovdje okupili da nešto darujemo I da nešto primimo, neka to bude na sve veću Slavu Božju!  ."
Ovaj koncert organiziralo je Svetište Gospe Snježne na Tekijama uz sudjelovanje pjevača, svirača, orguljaša, zborova, koji su se predstavili marijanskim pjesmama: Kao Marija, U srcu Majke Marije, Ljiljane bijeli,  Marija, Marija: narodna pjesma transilvanijskih Mađara, Nebeski cvete, Marijina uspavanka: poljska tradicionalna pjesma, Marija, Procvjetala ruža, Veliči dušo moja mog Gospodina, O presvitla o blažena - izvorna pučka, Preslavna Božja mati - izvorna pučka,  Zdravo budi Marijo - autor i skladba Biserka Perić,  Ave Maria, Dixit Maria, Zdravo Marijo, O, pruži mile ruke, Nek ori, kao vrhunac svega za kraj koncerta svi zborovi zapjevali su Tekijsku himnu „Oj Tekijska Gospo sveta“.
Nazočnima je prikazan i predstavljen bogati program marijanskih pjesama uz sudjelovanje: Zbora crkve Uzvišenja Svetog Križa iz Rume, koji vodi orguljašica Katarina Atanacković; katolika Mađari iz Temerina mješoviti zbor “Juventus” koji predvodi Žužana Černjak; Kulturno-umjetničko društvo „Sveti Mihovil“ – Poljana sa otoka Ugljana I Republike Hrvatske; Kulturno-umjetnička udruga „Kristal sladorana“ – Županja, pod vođstvom dirigentice Suzane Juzbašić i orguljaše Branimira Oršolića; i Dječji orkestar FloriArt – Novi Sad, koji su duhovno obogatili prisutne posjetioce. Program su vodili: Dejana Jelečanin i Petar Pifat ,


Upoznajući se kroz molitvu i pjesmu sa sudionicima, prisutni su se upoznali i o znamenitostima i životu Tekija i crkvene glazbe u ovom kraju, tako da su se svi obogaćeni vratili svojim kućama.
Završetak susreta protekao je u zajedništvu razgovora i veselja uz prigodni domjenak u prostorijama Svetišta.
                                                                        Tomislav Mađarević