PEPELNICA U SRIJEMSKOMITROVAČKOJ PRVOSTOLNOJ CRKVI

11. ožujak 2019.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU)  – Na Čistu srijedu ili Pepelnicu, 6. ožujka 2019., U srijemskomitrovačkoj prvostolnoj crkvi – manjoj bazilici Sv. Dimitrija, euharistijskim slavljima u 9 i 18 sati proslavljen je početak svetog korizmenog vremena. Euharistijska slavlja predvodio je župnik, mons. Eduard Španović.

Već sam početak euharistijskoga slavlja obilježen je korizmenom pjesmom Ja se kajem, koja nas podsjeća na stanje naše duše, te nas poziva na povratak u Očevo krilo, istaknuo je na početku mons. Španović, dodajući kako korizmeno vrijeme od nas traži popravak života.

U homiliji, tumačeći riječi Evanđelja: Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide. Inače nema vam plaće u vašeg Oca koji je na nebesima. (Mt 6, 1), mons. Španović je istaknuo kako nas korizma i korizmeno vrijeme potiče na uzdržavanje od mnogih djela i stvari koje nas odvajaju od Boga, ali nas pozivaju da to činimo na način kako je Gospodin zamislio. U protivnom će sav naš trud imati slabe rezultate. Ako nešto činimo samo da ljudi vide i to pohvale, to nije duh korizme i vremena u kojem se nalazimo. Svaki čin i dobro djelo treba biti učinjeno zbog Gospodina i iz ljubavi prema Njemu, poručio je župnik Španović.

Nakon homilije uslijedio je blagoslov pepela a potom su vjernici pristupili pepeljenju. Euharistijska slavlja su bila ispunjena pjevanjem pjesama koje obilježavaju sveto korizmeno vrijeme. Ivica Zrno