BLAGOSLOV I SLUŽBENO OTVORENJE PROSTORIJA BISKUPIJSKOG PASTORALNOG CENTRA SRIJEMSKE BISKUPIJE

PETROVARADIN (TU) – U ponedjeljak, 1. ožujka 2021., u prostorijama Biskupijskog Ordinarijata Srijemske biskupije u Petrovaradinu, službeno su otvoreni uredi Biskupijskog pastoralnog centra (BPC) i Tiskovnog ureda (TU) Srijemske biskupije.

ŽIVOT, LIK I KRJEPOSTI MAJKE MAJKE AMADEJE PAVLOVIĆ

VELIKA ŠTOVATELJICA SVETOG JOSIPA (Listić br. 4)

KORIZEMNA DUHOVNA OBNOVA ZA SVEĆENIKE SRIJEMSKE BISKUPIJE

PETROVARADIN (TU) – U ponedjeljak, 22. veljače 2021., Ured za duhovnu formaciju svećenika Srijemske biskupije, na čelu s preč. Berislavom Petrovićem, organizirao je mjesečnu duhovnu obnovu za svećenike Srijemske biskupije i redovnike koji djeluju na području Srijemske biskupije. Kako je prije nepunih tjedan dana započelo korizmeno vrijeme, ovo je ujedno bila i korizmena duhovna obnova za prezbiterij u Srijemskoj biskupiji.

ČESTITKA MEĐUNARODNE BISKUPSKE KONFERENCIJE SV. ĆIRILA I METODA NOVOIZABRANOM PATRIJARHU SPC PORFIRIJU

BEOGRAD (TU) – Međunarodna biskupska konferencije svetih Ćirila i Metoda uputila je 18. veljače čestitku novoizabranom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju. Čestitku MBK sv. Ćirila i Metoda prenosimo u cijelosti.

UMRLA SESTRA M. BLANDINA (MILKA) TRGOVAC

ZEMUN/ZAGREB (TU) – U dubokoj vjeri u uskrsnuće i život vječni javljamo sestrama Družbe, rodbini, prijateljima i znancima da je u Zemunu, 15. veljače 2021. godine u 21.15, blago u Gospodinu preminula naša draga sestra M. Blandina (Milka) Trgovac.

PEPELNICA U PRVOSTOLNOJ CRKVI U SRIJEMSKOJ MITROVICI

18. veljača 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – 17. veljače 2021., na Čistu srijedu ili Pepelnicu, u prvostolnici Srijemske biskupije, euharistijskim slavljima u 9.30 i 18.00 sati obilježen je početak svetog korizmenog vremena. Euharistijska slavlja predvodio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.

U prigodnoj homiliji, mons. Eduard Španović je rekao kako urediti svoj život s Božjim planom i trajno ostati na Njegovom putu, jedan je od snažnih naglasaka ovog svetog vremena u koje smo ušli“, istaknuo je već na početku euharistijskog slavlja mons. Španović. U prigodnoj homiliji obratio se okupljenim vjernicima te među ostalim naglasio: „Današnjim danom započinjemo novi hod s Gospodinom. Ulazimo u vrijeme liturgijske godine kada smo na osobit način pozvani pojačano moliti, postiti, činiti djela bratske ljubavi. Naravno, taj poziv vrijedi cijelu godinu, ali kroz sveto korizmeno vrijeme taj poziv ima posebno značenje. Na puno se načina možemo pripremati za proslavu Uskrsnuća Gospodinova, ali nama kao vjernicima, ovo je najvrjedniji i najizvrsniji put. Prihvatimo u potpunosti taj put te budimo ljudi koji će Gospodina u cijelosti slijediti.

Poštivajući sve predviđene mjere vezane uz pandemiju, te slijedeći liturgijski obred Čiste srijede, nakon homilije uslijedio je blagoslov pepela, te obred pepeljenja okupljenih vjernika.

Ivica Zrno