OSMI EKUMENSKI SUSRET CRKVENIH ZBOROVA U ZEMUNU

 

http://djos.hr/wp-content/uploads/2019/10/zborovi-3.jpg

ZEMUN (TU/IKA) - Zemunska župna crkva je u nedjelju 13. listopada bila osmi put domaćin manifestacije „Ekumenski susret zborova crkvenog pjevanja“.

Nositelj manifestacije je mješoviti župni zbor sv. Cecilija. Na početku programa skup je pozdravila Renata Nađ-Vučurević koja je istaknula važnost ovakvih susreta i da je „ovo doprinos Kristovoj želji da svi budu jedno u Njemu“, naglašavajući dugogodišnje geslo skupa susreta „Kao što si ti Oče u meni i ja u tebi, tako neka i oni u nama budu jedno…“. „Želja nam je da kada govorimo o jedinstvu kršćana potaknemo sve kršćane da dublje žive Evanđelje, više se zalažu za poziv Kristov da budemo apostoli današnjeg vremena i da u današnjem vremenu budemo nositelji ljubavi, mira i radosti“, rekla je Nađ-Vučurević.

Na koncertu su nastupili mješoviti župni zbor „Sv. Cecilija” rimokatoličke crkve Uznesenja BDM iz Zemuna – domaćini susreta (dirigentica Mina Bošnjak), Gradski hor Beograd iz Beograda (dirigent Milan Mika Aćimović), Mešoviti hor „Tilia” pri Slovačko – Evangeličkoj Crkvi iz Stare Pazove (dirigentica Ana Đurđević), Srpski vizantijski hor Mojsije Petrović iz Beograda (dirigent Nikola Popmihajlov), Slovenački ženski hor “Pojoča družba” (dirigentica Višnja Dimitrijević) i Merry Gospel Hor iz Beograda – prvi srpski gospel hor (drigent Marija Kuburić-Borović).

Na manifestaciji je bio i srijemski biskup Đuro Gašparović koji je istaknuo važnost ovakvih susreta, posebno tu gdje žive pripadnici različitih zajednica. Pozvao je sudionike da pjevanjem i dalje pridonose miru i toleranciji, a na srce im je stavio vrijednost pjevanja riječima „Tko pjeva dvostruko moli“. Rekao je da ljudi mogu u svojoj različitosti izgrađivati jedinstvo, a oni upravo to čine i pokazuju bogatstvo kulture zajednica kojima pripadaju.

Prigodnim riječima sudionicima su se obratili predstavnici različitih kršćanskih zajednica uime Srpske Pravoslavne Crkve o. Rade Jović, uime Evangeličke Crkve Igor Feldi te vlč. Jozo Duspara kao organizator i zemunski župnik.

Skup je materijalnim sredstvima podržala Republika Srbija – Uprava za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama te bolnica „Belmedic“ iz Beograda.

Uime uprave skup je pozdravio Gavrilo Grban te Milan Knežević uime bolnice Belmedic, zahvalivši svima koji su pridonijeli da ovi susreti žive i namjeru da i dalje materijalno podržavaju organizaciju susreta. Na susretu su bili i Stjepan Glas uime Veleposlanstva Republike Hrvatske iz Beograda i drugi ugledni gosti.