OKRUŽNICA O OBILJEŽAVANJU 10. OBLJETNICE UTEMELJENJA METROPOLIJE U KATEDRALI-BAZILICI U ĐAKOVU

13. rujan 2018.

ĐAKOVO (TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić uputio je 1. rujna svećenicima, redovnicima i redovnicama te svim vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije okružnicu o obilježavanju 10. obljetnice utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u katedrali-bazilici u Đakovu.

„Zahvalna i radosna srca ove se godine kao nadbiskupijska zajednica spominjemo 10. obljetnice utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, kad je papa Benedikt XVI. 18. lipnja 2008. godine u zajedništvo nove Metropolije povezao našu Đakovačko-osječku nadbiskupiju te Požešku i Srijemsku biskupiju. Biskupi naše Metropolije o tome su progovorili u svom pismu za svetkovinu Duhova ove godine“, istaknuo je mons. Hranić i podsjetio na susrete koji su se ovim povodom već ostvarili –  susret svećenika u Staroj Gradiški te hodočasnički dani na Tekijama u Srijemskoj biskupiji i u Pleternici, u Požeškoj biskupiji.

Najavio je potom susret u metropolijskom središtu: „Preostaje nam sada hodočašće i susret u samom metropolijskom sjedištu. Planiramo ga ostvariti nekoliko dana kasnije od prvotno najavljenoga 1. listopada. Naime, tek nam je ovih dana javljeno da će slavlje predvoditi nadbiskup mons. Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama, iz Državnoga tajništva Svete Stolice, a njegov je dolazak prethodno morao biti usklađen s državnim protokolom RH. Sve najsrdačnije pozivam da hodočastite u Đakovo na zajedničko zahvalno euharistijsko slavlje u našoj prvostolnoj katedrali u četvrtak, 11. listopada 2018., s početkom u 17:30. Hodočasničko slavlje ostvarit ćemo pod geslom U krilu Crkve sveopće.”

Nadbiskup je izrazio radost što će u ovom slavlju “biti prigoda iskusiti radost zajedništva i snagu molitve s braćom i sestrama, mlađima i starijima, iz svih naših župa i zajednica, s našim svećenicima, redovnicima i redovnicama. Radujemo se svećenicima i vjernicima koji će nam se pridružiti iz Požeške i Srijemske biskupije. S posebnom se zahvalnošću radujemo sudjelovanju biskupa, ne samo iz naše Metropolije, već i drugih biskupa Hrvatske biskupske konferencije koji se toga dana planiraju pridružiti našem hodočašću i slavlju u Đakovu.“

Nadbiskup Hranić potaknuo je sve župnike da na hodočašće povedu svoje župljane, a predstojnike i predstojnice redovničkih zajednica članove svojih zajednica. Na sudjelovanje je pozvao i župne suradnike, vjeroučitelje, članove župnih vijeća, pjevače, ministrante te članove molitvenih i drugih skupina koje djeluju u župama. Moleći za suradnju u pripravi ovoga slavlja nadbiskup zahvaljuje na spremnosti hodočasnicima koji su voljni odjenuti narodne nošnje te se uključiti u posebne vidove sudjelovanja –  ministriranje, pjevanje, čitanje te prinos darova.

Svi župnici i voditelji zajednica trebaju prijaviti dolazak hodočasnika na ovo misno slavlje do utorka, 2. listopada 2018. u Tajništvo Pastoralnog centra u Đakovu –  tel. 031/802/227 /9h-16h/ ili pastoralni.centar@djos.hr.

Programom hodočašća predviđeno je da hodočasnici u katedralu dođu barem malo prije 17 sati. Autobuse će biti moguće parkirati nedaleko trga (prostori kraj gradske tržnice i druga obližnja mjesta). Svečana hodočasnička misa započinje u 17:30, a prethodit će joj zajednički molitveni pripravni program od 17 sati.

S obzirom da su na sudjelovanje pozvani svi svećenici Nadbiskupije, mons. Hranić upućuje da se toga dana mise u župama slave u jutarnjim satima, a večernje dokinu.

U prilogu donosimo i cjeloviti tekst okružnice.

 

Đakovo, 1. rujna 2018.

Broj: 1030/2018.

Predmet: Obilježavanje 10. obljetnice utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u katedrali-bazilici u Đakovu u četvrtak, 11. listopada 2018., u 17:30 – okružnica

 

Svima u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

 

Poštovana i draga braćo svećenici, redovnici i redovnice, sva draga braćo i sestre u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji!

Zahvalna i radosna srca ove se godine kao nadbiskupijska zajednica spominjemo 10. obljetnice utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, kad je papa Benedikt XVI. 18. lipnja 2008. godine u zajedništvo nove Metropolije povezao našu Đakovačko-osječku nadbiskupiju te Požešku i Srijemsku biskupiju. Biskupi naše Metropolije o tome su progovorili u svom pismu za svetkovinu Duhova ove godine.

Okupimo se u prvostolnoj katedrali u četvrtak, 11. listopada. Već su se ostvarili vrijedni i poticajni susreti u prigodi spomena 10. obljetnice naše Metropolije: susret svećenika u Staroj Gradiški te hodočasnički dani na Tekijama u Srijemskoj biskupiji i u Pleternici, u Požeškoj biskupiji. Preostaje nam sada hodočašće i susret u samom metropolijskom sjedištu. Planiramo ga ostvariti nekoliko dana kasnije od prvotno najavljenoga 1. listopada. Naime, tek nam je ovih dana javljeno da će slavlje predvoditi nadbiskup mons. Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama, iz Državnoga tajništva Svete Stolice, a njegov je dolazak prethodno morao biti usklađen s državnim protokolom RH.

 

Ovim vas pismom, dakle, sve najsrdačnije pozivam da hodočastite u Đakovo na zajedničko zahvalno euharistijsko slavlje u našoj prvostolnoj katedrali u četvrtak, 11. listopada 2018., s početkom u 17:30. Hodočasničko slavlje ostvarit ćemo pod geslom U krilu Crkve sveopće. Radujemo se što ćemo u tom slavlju, kao i mnogo puta dosad, imati prigodu iskusiti radost zajedništva i snagu molitve s braćom i sestrama, mlađima i starijima, iz svih naših župa i zajednica, s našim svećenicima, redovnicima i redovnicama. Radujemo se svećenicima i vjernicima koji će nam se pridružiti iz Požeške i Srijemske biskupije. S posebnom se zahvalnošću radujemo sudjelovanju biskupa, ne samo iz naše Metropolije, već i drugih biskupa Hrvatske biskupske konferencije koji se toga dana planiraju pridružiti našem hodočašću i slavlju u Đakovu.

 

Sudionici i organizacija hodočašća. Hodočašće se organizira po župama. Stoga posebno vama, dragi i poštovani župnici, preporučujem da na hodočašće potaknete i povedete župljane svojih zajednica, i mlađe i starije, a predstojnike i predstojnice redovničkih zajednica molimo da to učine u svojim zajednicama. Uvijek je lijepo da kao hodočasnici, ali i kao pomoćnici u organiziranju hodočašća, budu uključeni i župni suradnici, barem dio njih, počevši od vjeroučitelja i članova župnih vijeća, pjevača, ministranata te članova molitvenih i drugih skupina koje djeluju u župama. Radujemo se također spremnosti onih hodočasnika koji će za svečano slavlje u Đakovu odjenuti narodnu nošnju. Sve molimo za velikodušnu suradnju u pripravi posebnih vidova sudjelovanja (pjevanje, čitanja, euharistijski i znakoviti prikazni darovi i dr.). Želja nam je da uz bogoslove u svečanoj misi sudjeluju i ministranti iz naših župa. Stoga molimo župnike da ih, koliko je to moguće, uključe u hodočašće. Molimo dekane da u svojim dekanatima koordiniraju uzajamnu suradnju župnika i župa, kako u organizaciji prijevoza, tako i u drugim vidovima ostvarenja ovoga hodočašća.

 

2

 

Prijava hodočasnika u Tajništvu Pastoralnoga centra u Đakovu. Sve župnike i voditelje zajednica molimo da broj hodočasnika iz svoje župe ili zajednice prijave najkasnije do utorka, 2. listopada 2018., u Tajništvo Pastoralnoga centra (tel. 031/802/227 /9h-16h/ ili pastoralni.centar@djos.hr). Nadbiskupski ordinarijat preko Tiskovnoga ureda i Pastoralnoga centra uputit će, prema potrebama, sve dodatne upute i pojašnjenja.

 

Dolazak i raspored. Budući da je riječ o radnome danu, program hodočašća i zajedničkoga slavlja u katedrali planiran je za poslijepodnevni i večernji termin, kako bi se mogli pridružiti i oni vjernici koji rade u prijepodnevnim smjenama. Dobro je predvidjeti dolazak hodočasnika u katedralu barem malo prije 17 sati. Autobuse će biti moguće parkirati nedaleko trga (prostori kraj gradske tržnice i druga obližnja mjesta). Svečana hodočasnička sv. misa započinje u 17:30, a prethodit će joj zajednički molitveni pripravni program od 17 sati. Prikladno je poslije misnoga slavlja za hodočasničke skupine predvidjeti određeno slobodno vrijeme, kako bi se, koliko vremenske prilike budu dopuštale, vjernici mogli zadržati na trgu te se okrijepiti u gradskome središtu. U dvorištu katedrale bit će osigurani i dodatni toaletni prostori.

Svećenici koncelebranti. Svećenike molimo da za koncelebraciju ponesu bijelo misno ruho, kojima je to moguće, uključujući i misnicu bijele boje. Oblačenje suslavitelja predviđeno je u prostorijama Nadbiskupskoga doma. Okupljanje i oblačenje suslavitelja započet će u 17 sati. Ulazna procesija kreće iz Nadbiskupskoga doma. Raspremanje svećenika poslije misnoga slavlja bit će, također, u Nadbiskupskome domu.

 

Duhovna priprava i raspored sv. misa u župama. Na hodočašću i u slavlju spomena 10. obljetnice Metropolije u Đakovu očekujemo sudjelovanje svih svećenika naše nadbiskupije. Neka se u župama toga dana sv. mise zbog toga slave u jutarnjim satima, a večernje dokinu.

 

Budući da je predviđeni hodočasnički dan u četvrtak, kad se u našim župama odvijaju redovita euharistijska klanjanja, prikladno je da se pobožnost klanjanja ostvari u srijedu, tj. u predvečerje hodočašća u Đakovo. I ostale predviđene susrete i aktivnosti bit će potrebno rasporediti u druge dane. Vas, braćo svećenici, molim da u danima priprave hodočasnike potaknete i budete im na raspolaganju za sakrament pomirenja.

 U radosti očekujući dan našeg zajedničkoga susreta u Đakovu, zajedno s nadbiskupom u miru Marinom, našim prvim metropolitom, svima pozdrav i blagoslov u Gospodinu!

 

Drago Marković                                                                            X Đuro Hranić

                    kancelar                                                                                nadbiskup metropolit

 

Preuzeto sa: http://djos.hr