OBREDI VELIKOG PETKA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

18. travanj 2017.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliki petak 14. travnja 2017. godine pohodili su brojni vjernici katedralu u Srijemskoj Mitrovici te sabrano sudjelovali u obredima Muke Gospodnje, koje je u poslijepodnevnim satima predvodio biskup Đuro Gašparović uz sudjelovanje mons. Eduarda Španovića, župnika, dekana i generalnog vikara. Obredi su počeli u šutnji i klečeći te prostiranjem pred oltarom. 

Muku po Ivanu pjevali su članovi Mješovitog katedralnog i župnog zbora “Sveta Cecilija”, pod vodstvom sestre Cecilije Tomkić. U prigodnoj homiliji biskup Gašparović je podsjetio kako je križ Isusov raširene ruke i ponuđeni beskrajni zagrljaj, križ koji ga je uzvisio i proslavio na nebu i na zemlji, križ po kojem je ljude opravdao i uzvisio ga do najviše nebeske visine. “To je križ, rekao je biskup, koji je ostao smjerokazom ljudskoj sreći i spasenju i zajamčio mu prisutnost na zemlji te otvarao putove i zacrtao staze gde se čovjek nije usudio ni pomišljati na Boga. Na križu se očitovala ljubav Božja prema ljudima. Krož je pobjeda ljubavi nad mržnjom i pravde nad nepravdom. Križ je znak spasenja”, zaključio je biskup.

Nakon ljubljenja križa slijedio je obred svete pričesti kojoj je pristupio veliki broj vjernika.

Nakon polaganja Isusa u grob i molitve na grobu Isusovu vjernici su se u tišini razišli svojim domovima u iščekivanju dana uskrsnuća.

Mario Paradžik