OBREDI VELIKOG PETKA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

30. ožujak 2013.

Veliki_petak_2013._foto3SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - Obrede Velikog petka 29. ožujka predvodio je u katedrali u Srijemskoj Mitrovici Đuro Gašparović uz sudjelovanje prelata i začasnog kanonika mons. Eduarda Španovića, župnika, dekana i generalnog vikara, te župnika u Laćarku vlč. Maria Paradžika, gkt. župnika u Srijemskoj Mitrovici vlč. Vladislava Varga, časnih sestara te brojnih vjernika laika. 



      SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliki petak 29. ožujka obrede Muke Gospodnje predvodio je u katedrali Svetog Dimitrija, đakona i mučenika, u Srijemskoj Mitrovici biskup srijemski mons. Đuro Gašparović uz sudjelovanje prelata i začasnog kanonika mons. Eduarda Španovića, župnika, dekana i generalnog vikara, te župnika u Laćarku vlč. Maria Paradžika, grkokatoličkog župnika u Srijemskoj Mitrovici vlč. Vladislava Varga, časnih sestara te brojnih vjernika laika. Svečani evanđeoski izvještaj o Isusovoj muci i smrti otpjevali su pjevači katedralno-župnog zbora „Sveta Cecilija“.

                       Veliki_petak_2013._foto1

      Biskup je u homiliji govorio o značenju spasenjskog događaja muke i smrti Isusove na križu. Osvrnuo se na događaje koji su prethodili Isusovoj muci, a to je obećanje Očevo u raju zemaljskom, najava poslanja Spasitelja po prorocima, Isusova najava da će podnijeti muku i stvarnost patnje Isusa Krista od Gecemanskog vrta preko križnog puta do Kalvarije, smrti na križu i ukopa. Kazao je da je Sin Božji svojom mukom na križu spasio čovječanstvo od grijeha i propasti i tako pobijedio zlo ljubavlju prema nama i time ispunio volju Nebeskog Oca koji ga je poslao u svijet. Isus je na križnom putu i na križu susreo ljude, njima se obraćao i pokazao da podnosi žrtvu za spas svijeta. Biskup Gašparović je pozvao nazočne da se ne stide križa Kristova koji nije sablazan nego ponos i znak pobjede s kojega je Isus uputio riječi ohrabrenja. S križa je vjernicima dao Mariju za majku i vjernike predao Majci, oprostio onima koji ne znaju što čine, obećao je razbojniku raj, pozvao ljude da utaže njegovu žeđ za njima i nihovu žeđ za njim, te nakon što je izdahnuo iz probodenog boka darovao je svoju krv i vodu kao izvor za sakramente spasenja.

Veliki_petak_2013._foto2

      „S tim mislima i s velikim poštovanjem pristupimo i utisnimo poljubac Isusovu križu kako bismo posvjedočili vjernost njegovoj ljubavi prema nama“, pozvao je biskup nazočne.

Veliki_petak_2013._foto3

                 Veliki_petak_2013._foto4

      Ljubljenje križa se odužilo zbog velikog broja vjernika, ali su nazočni svojom strpljivošću i žrtvom pridonijeli da obred Velikog petka bude snažno iskustvo proživljavanja Isusove muke i smrti kako bi u vjerniku zasjalo svjetlo Uskrsloga.

Veliki_petak_2013._foto5

      Vjernici su u velikom broju pristupili Svetoj pričesti.

Veliki_petak_2013._foto6

      Po završetku obreda Muke Gospodnje u katedrali je Isus položen u grob gdje će mu večeras i sutra kroz cijeli dan dolaziti pojedine skupine vjernika posebno djeca, mladi i odrasli i pokloniti mu se uz molitvu i razmišljanje o svemu što se ovih dana događa. Na grobu će se smjenjivati čuvari „Božjega groba" sve do proslave uskrsnuća što je u Srijemskoj Mitrovici lijepa i znakovita tradicija koja se sačuvala do danas.

                                                                         Mario Paradžik

 

Mario Paradžik