O. CYRIL PASQUIER – KROZ SRIJEMSKU BISKUPIJU PREMA JERUZALEMU

ŠID/SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Od subote, 10. travnja do ponedjeljka 12. travnja 2021., kroz Srijemsku biskupiju, točnije župe srijemskomitrovačkog dekanata prošao je hodočasnik o. Cyril Pasquier (OSB), otac benediktinac koji trenutno nalazi na hodočašću iz Plouharnela (francuska pokrajina Bretanija) prema Svetoj Zemlji i konačnoj destinaciji u Jeruzalemu. o. Cyril Pasquier je član opatije Abbaye Sainte-Anne de Kergonan koja broji 22 monaha, od toga 11 prezbitera i 70 oblata (oblati su svjetovnjaci pridruženi monaškoj zajednici).

ZAHVALA ZA ŽIVOT NAKON GODINU DANA PANDEMIJE

ŠID (TU) – Vjernici župa i filijala kojima upravlja vlč. Nikica Bošnjaković različitim su se aktivnostima u čast Božjeg Milosrđa zahvalili Bogu što ih je sačuvao u vrijeme aktualne pandemije

U SRIJEMSKOJ MITROVICI PROSLAVLJENA NEDJELJA BOŽJEG MILOSRĐA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U nedjelju 11. travnja 2021., na 2. vazmenu nedjelju, u rimokatoličkoj župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, svečanim euharistijskim slavljem u 9.30 sati, proslavljena je Nedjelja Božjeg Milosrđa. Euharistijsko slavlje je predslavio mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački. Za srijemskomitrovačku župsku zajednicu ova nedjelja je dan kada se, sada već tradicionalno, na osobit način sjećamo starih, nemoćnih i bolesnih župljana. Kako se radi o ljudima koji većinom ne mogu doći do crkve, te sudjelovati na redovitim euharistijskim slavljima, običaj je da ih se na ovaj dan doveze do crkve, kako bi bili u zajedništvu sa zajednicom vjernika. U svemu tome uvelike pomaže župski Caritas Sveta Anastazija. Stoga su se župljani i ove godine rado angažirali, te pomogli onima koji ne mogu redovito sudjelovati na euharistijskim slavljima. Kako je ova godina posebna po svim mjerama, poziv je bio upućen neka se pridruže oni koji žele i mogu, a euharistijsko slavlje i dodatni program je pokazao istinsko zajedništvo svih župljana.

SVEČANO EUHARISTIJSKO SLAVLJE NA SVETKOVINU USKRSA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 4. travnja 2021. godine, u 7.00 sati, upriličen je uskrsni blagoslov jela, koji se već tradicionalno vrši na Kalvariji. Jelo je blagoslovio srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović. Iako su bili rani jutarnji sati, vjerni puk se okupio kako bi i ovim načinom zatražili blagoslov Uskrsnuloga, za sebe i svoje obitelji.

VAZMENO BDIJENJE I VELIKA SUBOTA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliku Subotu, 3. travnja 2021. godine, obrede Vazmenog bdijenja, u srijemskoj prvostolnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 20.00 sati, predvodio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.

OBREDI VELIKOG PETKA U SRIJEMSKOJ KATEDRALI SVETOG DIMITRIJA, ĐAKONA I MUČENIKA

02. travanj 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U petak, 2. travnja 2021., u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici, obredima Velikoga petka, okupljeni vjernici su se prisjetili Žrtve Isusa Krista koju je podnio za nas ljude i za naše spasenje.

Obrede je msgr. Đuro Gašparović, biskup srijemski, uz sudjelovanje mons. Eduarda Španovića, župnika srijemskomitrovačkog i vlč. Ivice Zrno, župnika u Laćarku.

Kako je predviđeno, Obred je započeo u šutnji, klečanjem ispred oltara i molitvom. Zatim je uslijedio navještaj Božje Riječi. pročitan je predviđeni odlomak iz Knjige proroka Izaije, te odlomak Poslanice Hebrejima. Nakon pjevanog navještaja Evanđelja po Ivanu, msgr. Đuro Gašparović se obratio okupljenim vjernicima.

Ovaj obred Velikoga petka ne predviđa slavljenje svetih otajstava, ali je zato u središtu večerašnjih obreda otajstvo svetoga križa koji je postao sredstvo pobjede nad zlom koje se nadvilo i nadvija se nad čovječanstvo. Doista najveće zlo koje se moglo dogoditi čovjeku moglo je biti da, uklanjajući Krista Gospodina, ukloni potpuno Boga iz svoje sredine.

Stoga dok večeras iskazujemo počast križu na kojem je Gospodin bio raspet i podnio muku, prisjetimo se događaja tog petka kad je on položio svoj život za spas čovječanstva. Isusova smrt nije bila usputni nesretni slučaj, niti je bila smrt prouzročena ljudskom pogreškom i pravosudnom zabunom, nego je prije svega riječ bila o unaprijed smišljanom planu zlih umova. Glavarima svećeničkim i starješinama narodnim je smetala prisutnost Božjeg Pravednika koji je izrekao istinu u lice onima koji su glumili pravednike i istinoljupce. Njegov govor o Bogu im se nije sviđao. Boljelo ih je kad im je ukazivao nedostatke i propuste pred Bogom i pred narodom, te su ga zato htjeli lažima ušutkati, misleći da se Božjoj Istini mogu zatvoriti usta nasiljem.

No Bog nije dopustio da laž pobijedi istinu, da Otac laži pobijedi Sina Božjega, Očevu Istinu. A križ koji je trebao poslužiti kao sredstvo gušenja istine, postaje najvećim znakom istine o Bogu i čovjeku. Zato je križ Gospodinov pred kojim večeras zastajemo trenutak istine za cijelo čovječanstvo, jer se u njemu ogleda istina ljudskog grijeha i laži, koja ga je i zamislila kao vlastito oruđe. No podići svoga Sina na križ, Otac nebeski nam stavlja pred oči vječnu i neopozivu Istinu Božju. Križ postaje sredstvo da se Božja istina uzdigne i da svakome postane vidljiva, a napose da očituje zle namisli ljudske, pune opačine i laži. Križ je znak pobjede nad lažima što ih grijeh izmišlja i širi u našim dušama kad promiče pogubnost zavodljivosti.

Neka i nama večeras ovo sveto ozračje i nijema tišina križa ostanu svjedočanstvo istine, čiji je najglasniji govor upravo križ Gospodinov. On je najveća prekretnica u povijesti čovječanstva, te se držimo njegove uzvišene ljepote, držimo se njegove nijeme istine, koja nas oslobađa i izgrađuje da budemo istinoljubiv naraštaj kojem je križ središte i polazište po kojem je Gospodin Isus posvjedočio za istinu. Budimo od istine i poslušajmo glas Gospodinov, te ovu i ovakvu istinu naviještajmo na spasenje sebi i drugima, poručio je msgr. Đuro Gašparović.

Nakon homilije, uslijedila je sveopća molitva u kojoj se molilo za svetu Crkvu, Papu, vjernike, katekumene, za jedinstvo kršćana, Židove, one koji ne vjeruju u Krista, one koji ne vjeruju u Boga, za državne poglavare i ljude u potrebi.

Uslijedio je veoma dirljiv trenutak unošenja i otkrivanja Križa u prirodnoj veličini, uz riječi Evo drvo križa na kom je visio Spas svijeta, na što su okupljeni vjernici odgovarali Dođite, poklonimo se!

Nakon otkrivanja križa, vjernici su se križu klanjali sa svojih mjesta i na taj su način iskazali štovanje Kristovom Križu i Žrtvi koju je On za nas podnio. Ove godine je, zbog pandemijske situacije ispušten dio ljubljenja križa.

I ove godine su bili aktivni Čuvari Isusova groba. Kao i prethodnih godina, mladići i muškarci su se obukli u hrvatske narodne nošnje, te su na veoma dojmljiv način unijeli križ, držali ga za vrijeme otkrivanja, te postavili na već predviđeno mjesto ispred oltara. Tradicija čuvara i čuvanja Isusova groba veoma je dugo živa među vjernicima srijemskomitrovačke župe.

Nakon obreda pričesti, mons. Eduard Španović je otvorio Isusov grob, a mladići i muškarci u hrvatskim narodnim nošnjama, tj. čuvari Isusova groba, preuzeli su čuvanje groba sve do subote navečer, do Vazmenog bdijenja, što je dodatno svjedočanstvo ove lijepe tradicije.

Nakon obreda Velikog petka, mladi župe su se uputili u župske prostorije gdje su zajednički pogledali film Pasija.

Tekst: Ivica Zrno

Fotografije: Luka Žurovski